HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Selamat Tahun Baru 2013 !

Assalamualaikum ^^,

Tinggal beberapa jam lagi bumi akan berada di tempat asalnya. Genap 365 1/4 hari bumi berputar. Then, tirai 2012 akan ditutup dan dijadikan kenangan buat seseorang individu yang mempunyai kenangan manis. Tak sabar ! Malam ni Effa nak sambut tahun baru 2013 di rumah. Jemput jiran rumah makan bersama :)

Cepatnya masa berlalu.. Esok, Effa dah berumur 14 tahun tapi tak genap. Setiap tahun Effa menunggu tibanya 26 Jun untuk menggenapkan umur :) Harapan Effa untuk tahun 2013 semoga Effa dapat belajar dengan keadaan tenang dan dapat menjawab soalan PBS dengan tepat.

Source : google.com
Esok , dengan rasminya kalendar akan memaparkan 1 Januari 2013. Yehoooo ! Lusa dah pergi sekolah.. I miss you friends, and say hello to my new friends (yang akan masuk form 1) esok Effa dah jadi senior bagi sesi petang :) Yeay ! Hajat nak jadi senior sesi petang tercapai jugak ! Terharu :'D

Bye 2012. I will miss you.. Harap homework yang cikgu beri tak pernah tak siap :) Heee ^0^ byee :) #EntriTerakhirBagiTahun2012 (sedang memikirkan tajuk untuk buat entri baru esok)

Entri kedua terakhir 2012

Assalamualaikum ^^,

Haiii haiii bloggerian. Ini merupakan entri kedua terakhir Effa bagi tahun 2012 ini. Esok entah lah nak buat entri pertama ke tak sebab maybe esok broadband celcom papa yang simpan. Entri yang terakhir nanti Effa akan set pukul 11:59 malam nanti. 

Dekat sini, Effa nak cakap sikit, mulai 1 Januari 2013 sehingga 1 Jun 2013 Effa tak akan join mana-mana GA atau segmen. Effa dah wat schedule dah yang mase tu Effa sangatlah busy (kot) 

Kembali ke tajuk, Effa sebenarnya tak taw nak type apa di sini. Effa update entri ni pon sebagai kenangan yang ini adalah entri kedua terakhir bagi tahun 2012. Lalalalala ~ Tahun depan diriku sudah berumur 14 tahun. Yayyyy ! Tapi Effa masih digelar 'kanak-kanak' atas sebab isi tempat kosong.. 

By the way, Effa terpaksa membatalkan segmen yang Effa buat sendiri. sedih. Maaf eyk kepada yang join tu.. Nanti kalau Effa dah dapat ramai follower baru Effa buat segmen berhadiahkan kebaboommm.. Okay ? Jangan nangis.. Hehe.

Ok dah tak taw nak type apa, lebih baik Effa undur diri daripada pot pet sendiri di sini. Byee ~

Perhatian Kepada Semua Umat Islam ! Maksud Di Sebalik Lirik Lagu

Antara 6 buah lagu yang kita perlu berhati-hati:

-It Will Rain - Bruno Mars

There’s no religion that could save me (tiada agama yang dapat selamatkan aku)
No matter how long my knees are on the floor (tak kira berapa lama melutut di lantai)

-Maroon 5 - One More Night

So I cross my heart and i hope to die (Cross my heart di sini adalah adalah satu cara orang Kristian berdoa)

-Akon - ARAB MONEY

Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabill'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money
Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabiil'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money

(Terang-terang menghina =,=)

-Nicki Minaj - Itty Bitty Piggy

And if you see a itty bitty piggy in the market
Give that a bitch a quarter and a car tell her park it
I don't mess with pigs like asalamalakum
I put em in the field, I let Oscar Mayer bake em

(Terang-terang menghina =,=)

-Black Eyed Peas - Where Is The Love?

Father, Father, Father help us (Father dalam agama Kristian adalah paderi)
Send us some guidance from above
‘Cause people got me, got me questionin’
Where is the love?

-Nicki Minaj-Beam Me Up

Please stop calling me i'm such a rockstar
Assalamualikum , where the fuck is akbar

Tak tau nak cakap apa. Sebab mereka memang kurang ajar..

Pernah Alami ?

Assalamualaikum

Hari ni Effa saja2 lukis doodle. Effa dah tak taw nak wat apa sebab tu Effa lukis doodle ni. OK ke KO ?
Pernah alami ?


Effa selalu alami benda kat atas ni di sekolah. Tak suka ! Kaki pun nampak dah..

Rapatkan Footer Dengan Body

Assalamualaikum

Rapatkan footer dengan body tu maksudnya copyright korang bersambung dengan body :) Untuk template Denim sahaja.

1. Dashboard -> Template -> Edit html -> Proceed ->Expand Widget Template *Tick

2. Tekan F3, dan cari kod di bawah :

/* Footer
3. Dekat bawah kod /*Footer tu, ada kod macam bawah ni :

padding-top: 9px;

*Yang warna merah tu maybe tak sama. Mungkin ada yang 6.

4. Tukar yang warna merah tu kepada 0

5. Preview dan save if tak ada error

Sophia Hany's Header & Footer

Assalamualaikum ^^,

Sophia , ni header awak . Maaf kalau tak suka

http://2.bp.blogspot.com/-HnyQtlRIMZc/UNzg1O0rRqI/AAAAAAAABos/7z4AP9vYGOc/s1600/Downloads+110.png
Sila ikut tutorial di sini >>http://loveletter99.blogspot.com/2012/12/rapatkan-footer-dengan-body.html<< untuk menyambungkan footer dengan body :)
Ni lah header awak.. Entri ni Effa sengaja letak background warna orange supaya nanti Sophia boleh nampak warna putih tuu. hehe

Effa beri dengan freebies background untuk blog awak,


http://3.bp.blogspot.com/-fJG_8remJy0/UKkN3rElrpI/AAAAAAAAGLw/fE60LeLkFwM/s1600/diamond+lightblue.gif

http://4.bp.blogspot.com/-4WyVP7vuxmU/UKkN20HNPLI/AAAAAAAAGLs/CxNCpmTGFcQ/s1600/diamond+blue.gif
Sekian, terima kasih..

16 Benda Yang Tak Patut Ada Dalam Blog -Menurut Saya-

Assalamualaikum ^^,

Okay, Ini entri pertama Effa fasal blog. So, don't judge me. Ini menurut kata Effa. Jangan marah kalau terasa kerana Effa takda niat di hati untuk buat korang terasa.
Ini adalah benda yang Effa tak suka dalam sesebuah blog..

19 Benda yang tak patut ada dalam blog

1. Header hover

2. Energy saving mood

3. Ayat di bawah setiap post

4. Follow & Dashboard button ala-ala tumblr

5. Blockquote bergoyang-goyang

6. Blockquote senget

7. Gambar hover jadi kabur

8. Message sebelum masuk blog

9. Message sebelum keluar blog

10. Moving word cursor

11. Sparkle cursor

12. Bubble keluar dari cursor

13. Link hover keluar donut

14. Jam

15. Calendar archive

16. Wishlist

4 Hari Lagi , 5 Hari Lagi , 9 Hari Lagi !

Assalamualaikum !

No Photo Available

Maaf , tajuk sebenar entri ini adalah
BACK TO SCHOOL

Nevermind !

Uwaaa ! Tak lama lagi pergi sekolah ! Homework banyak sangat.. Aduhhhh... Kenapa la cikgu beri banyak homework ? Menyusahkan murid la namanya tu. Holiday bukannya Holihomework ! Sekolah 9 hari lagi , kenapa 4,5,9 hari lagi ?

4 hari lagi kami berkumpul di sekolah sebelum pukul 2:30 petang ? kenapa ? 2 Januari nanti Effa update..

5 hari lagi kami mendaftar.. Malas lahhh !

9 hari lagi sekolah.. uwaa ! harap2 cikgu lupa pasal homework tuu.. banyak gila babeng !


One Thing





I tried playing it cool
Girl when I'm looking at you
I can't ever be brave
Cause you make my heart race

Shot me out of the sky
You're my kryptonite
You keep making me weak
Yeah, frozen and can't breathe

Some things gotta give now
Cause I'm dying just to make you see
That I need you here with me now
Cause you've got that one thing

So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don't, I don't, don't know what it is
But I need that one thing
And you've got that one thing

Now I'm climbing the walls
But you don't notice at all
That I'm going out of my mind
All day and all night

Some things gotta give now
Cause I'm dying just to know your name
And I need you here with me now
Cause you've got that one thing

So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don't, I don't, don't know what it is
But I need that one thing
And you've got that one thing

So get out, get out, get out of my mind
And come on, come into my life
I don't, I don't, don't know what it is
But I need that one thing
And you've got that one thing

You've got that one thing

Get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead

So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don't, I don't, don't know what it is
But I need that one thing
And you've got that one thing

Get out, get out, get out of my mind
And come on, come into my life
I don't, I don't, don't know what it is
But I need that one thing
And you've got that one thing

Happy Birthday !

Assalamualaikum !

Hai ! Tanggal 22 December 2012 ni, ada birthday someone lah ! Scroll ke bawah untuk baca lagi..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sebenarnya dah lepas birthday dia..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tapi hari ni adalah harijadinya jugak !
.
.
.
.
.
.
Happy birthday Mom !

Birthday : 22 December.
Dilahirkan tepat pukul 12:00 AM.. Jam berbunyi tong....tong..tongg... pastu keluar lah baby tu (mama) 'uwaaaa !'

May God bless you, Mama !

Thank You Papa !

Assalamualaikum !

Heyy , korang ! Nak taw tak ? Tak nak ? Tak nak sudah.. Effa nak masuk bilik dulu *merajuk ! 
Takpelah.. Effa akan terus menaip entri ni sebab hati kecil Effa yang memaksa. Haha. Mengade-ngade je.

My heart said...
"Papa ! Thank you !"

2 seconds ago...

"Erk ? Papa ? Cakaplah ur welcome"

*Papa tak dengar pun, Effa cakap dalam hati ! haha

Happy semacam Effa hari ni. Effa jer yang taw. Yang lain semua tak tau. Termasuk korang. Hehe. Kenapa ?  Dekat bawah ni adalah antara handphone yang Effa guna dari tahun 6 dulu.

Loading...

Samsung Champ


Nokia C6
Touchscreen & Keypad

And, hari ni Effa pakai handphone baru.. Jeng3x


Samsung Galaxy S3

Waaa ! Happy nyee ! Lepas ni nak tukar ke handphone ape yee ? Entah.. *Macam banyak duit jer ! Huhu.. Thank papa !

Letak Widget Di Atas Search Box

Assalamualaikum ^^,


1. Dashboard -> Template -> Edit HTML -> Proceed ->Expand Widget Template *Tick

2. Search title search box korang, contoh "SEARCH BOX"

3. Bila dah jumpa, korang scroll ke bawah sikit je. Then, korang akan jumpa kod macam ni :

 <h2 class='title'><data:title/></h2>
4. Kat bawah kod  <h2 class='title'><data:title/></h2> tu, korang paste lah shoutbox ke fanpage ke.

Contoh :



5. Preview & save..

Buat Ayat 3 Dimensi

Assalamualaikum :)

Preview :


1. Buka Photoshop korang (Tak kiralah CS berape pun)
1. Takde ? Boleh download sini

2. File - New - Adjust size (adjust sesuka hati anda)


3. Tekan OK

4. Tekan Horizontal Type Tool (T) (rujuk gambar di bawah)


5. Kemudian, tekan pada layer korang dan tulis text yang korang mahu.

6. Tekan Add A Layer Style


7. Tekan Bevel and Emboss


8. Korang boleh adjust dekat situ. Tapi kalau korang dah rasa macam OK, korang terus tekan OK :)


9. Kemudian, masa untuk crop. Korang pilih Crop Tool (C)


10. Now korang crop lah ikut saiz kesukaan korang. Tekan right click dan crop.


11. Then, File - Save As


Makesure korang save dalam format PNG tau !


12. None - OK :)

13. Dah siap :)

Problem With My Blog ! OhMyyy ! Terpaksa Tutup Blog Lagi...

Assalamualaikum ^,^


Alahai.. Kenape lagi dengan blog Effa ni ? Sikit-sikit ada problem. Tengok lah header tuu.. Dari transparent jadi tak transparent pulak. Dah ikut dah tuto [INI] tapi tak menjadi. Alamatnya, kena tutup blog lahh.. Setiap kali Effa buat blockquote dengan kod Effa sendiri, pasti ada masalah kat header. Huh. Tu la, tak preview dulu. *degil !* 

Jangan menangis reader, kan dah buruk muka. *mandai-mandai jer* Hurmm , Effa pun sad nak kena tukar template balik. rasa malas nak edit bahagian post-title segala. Setiap kali Effa tukar blockquote, macam ni lah jadinya.. 

OKlah.. Effa nak tutup blog tepat jam 2:10 minit. Banyak benda yang kena atur. Papai reader. Kalau Effa dah bukak blog nanti, Effa janji akan terus apdet entri. K ya ? C U Soon..

Malasnya nak kena edit blog balek !

Huda Syafiqah's 1st Giveaway

Assalamualaikum ^,^









 Warganergara Malaysia yang mempunyai blog
 Follow blog Huda Syafiqah dan Like :

Like
You and 54 others like this.


 Buat satu entri bertajuk "Huda Syafiqa's 1st Giveaway"
 Letak banner serta link
 Tag sekurang-kurangnya 3 rakan blogger
 Letak banner GA di sidebar
 Like page sponsors *akan diperiksa


 Like gambar ini [KLIK]
 Follow sponsor *akan diperiksa

Sponsor 1 | Sponsor 2 | Sponsor 3

 Tinggalkan link entri di bahagian komen. Sertakan alamat Facebook sekali.

 Hadiah :

- Sepasang baju peplum  × 1 .
- Bohemian Watch kaler Baby Blue  × 1 .
- Cenderamata special × 10 .
- Tudung  Bawal Bead Sakura × 1 .
- Tudung × 1 .
- Sepasang kain Korean Cotton × 4 .
- Pure Marine Collagen Gred AAA × 1 .
- Pure Marine Collagen Gred AA × 2 .
- Pin Comel × 1 .
- Header comel × 2 .
- Name Keychain × 4 .
- Cartoon Keychain × 2 .
- Edit Full Blog + Header × 2 .
- Doodle × 4 .


 Top referral :
Teddy bear 0.8 meter

 Pemenang akan dipilih melalui random.org





 http://www.faqihahhusni.com
 http://www.ainasofea.com
 http://smileandsmile123bye.blogspot.com

1st Giveaway by Aimi & AKhairina

Assalamualaikum !







 Warganegara Malaysia
 Follow blog Aimi dan Aimi Khairina
 Buat 1 entri yang bertajuk "1st Giveaway by Aimi dan AKhairina
 Letak banner di atas dan link ke giveaway ini [SINI]
 Tag 2 bloggers ke atas dan pastikan mereka tahu
 Tinggalkan link entri dan bukan link blog
 Kalau peserta sikit, tarikh giveaway akan dipercepatkan







 Pemenang akan dipilih melalui random.org
 Pemenang juga akan dipilih melalui entri yang menarik
 Peserta yang tidak menang akan dibuat blog review
 Tag bloggers paling banyak






 Aimi Wardina : Header untuk 1 pemenang
 Aimi Khairina : Top button untuk 1 pemenang






 Tashyra
 Sponsor Topup RM3 untuk 2 pemenang
 Dibloglist selama sebulan di blog
 Follow blog Tashyra
 Like fanpage Tashyra *wajib kepada orang yang mempunyai facebook


 Cik Buku
 Sponsor Topup RM5 untuk 1 pemenang
 Follow blog Cik Buku



 Cekodok Manis
 Sponsor Topup RM5 untuk 1 pemenang dan RM3 untuk 1 pemenang
 Follow blog Cekodok Manis


 Abby
 Sponsor topup RM5 untuk 1 pemenang
 Follow blog Abby
 Like Fanpage Abby *Wajib kepada orang yang mempunyai Facebook
 Follow Twitter Abby *Wajib kepada orang yang mempunyai Twitter


 Aina
 Sponsor topup RM5 untuk 1 pemenang
 Follow blog Aina


 Hajar a.k.a Tiha
 Sponsor 2 doodles, 1 header, 1 cursor untuk 1 pemenang
 Follow blog Tiha
 Like Fanpage Tiha *Wajib kepada orang yang mempunyai Facebook
 Follow Twitter Tiha *Wajib kepada orang yang mempunyai Twitter.


 Qaseh Hafizah
 Sponsor blog review 2 pemenang
 Follow blog Hafizah
 Like Fanpage Hafizah *Wajib kepada orang yang mempunyai Facebook
 Follow Twitter Hafizah *Wajib kepada orang yang mempunyai Twitter.


 Nabilla Adam
 Sponsor cursor 3 pemenang
 Follow blog Nabilla
 Follow Twitter Nabilla


 Aqila
 Sponsor blog review 5 pemenang
 Dibloglist selama sebulan 5 pemenang
 Follow Aqila
 Facebook Aqila
 Follow Twitter Aqila


 Hanim
 Sponsor blog review 5 pemenang
 Follow Blog Hanim
 Follow Twitter Hanim






 http://hananhadila.blogspot.com
 http://rightnot.blogspot.com
 http://everydaysmile14.blogspot.com
 http://xxxsophiacoolgrey.blogspot.com






 Heartbeat Aimi
 Heartbeat AKhairina
 Tunggu sampai habis loading