HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Minta Izin Untuk Tidak Update Sebentar :)

Assalamualaikum !

Haiiii.....Memang tak sah kalau Effa tak update dalam 2 minggu cam tu.. Tu lah Effa gi update entri ni. Supaya korang tak cari2 Effa lagi lah. Effa telah membusykan diri dalam dunia ni haa :

Gambar yang kat atas ni dinamakan google books beta

Ermmm , sejak bila ehh Effa minat bukak ni ? Sejak kelmarin la jawapannya . Effa masih rindu kat hobi lama Effa , membaca buku . Sebab tu lah Effa bukak yang ni .

Macam2 novel yang Effa baca. Contohnya :

1. Wafiya Puteri Kota Cinta
2. Dunia Coklat Nadia
3. Pensil Ajaib
4. Chronicle 301

5. Nota Adania
6. My Memory

7. Putera Danish & Villa Fantasi

8. Mencari Pohon Emas

9. Sarah Dan Kompang

10. Aku, Dia & Glamor

11. Siapa Lebih Popular ?

12. Aku Bukan Minah Bunga

13. Sekiranya Aku Menjadi Novelis

14. Gaun Merah Jambu

15. Dear Yayah 4

16. Gadis Bubble Gum

17. Kamilah Kembar Diraja

18. Model Terhangat

19. Kelab Jejaka Tampan

20. Si Gadis-Gadis First Class

21. Blues Amni : Oh Kerja !

22. Kelab Gadis Ayu

Haa . Kemain banyak lagi . Antara semua buku di atas ni , Effa paling suka : My Memory

My friends are my memories . 
Ayat tu yang menarik minat Effa .

Ada tajuk2 yang korang suka ke ? Oke , kalau ada masa nanti , IsyaAllah Effa akan buat page "Novel" untuk memudahkan korang baca kat sini jer . Takyah pi cari kat Google Books Beta k ?

Byebye ~


Dilanda Kebosanan


Jom Belajar Dialek Sarawak . Dialek Sarawak ni mungkin agak susah la bagi korang . Tapi , bagi orang Sarawak , bende ni senang jer . Effa pun orang Sarawak . Selamat Mencuba !

Kenak = Kenapa
Pisok = Pisau
Anok = Marah
Sia = Sana
Sitok = Sini
Mena = Bena
Kamek = Saya
Kitak = Awak
Tipon = Telefon
Sungkei = Buka puasa
Embak = Bawa
Sik = Tidak
Gilak = Sangat
Mok = Mahu
Nangga = Melihat
Nait = Naik
Aok = Ya
Jak = Saja
Jaik = Jahat
Jait = Jahit
Angol = Jelak
Palak = Kepala
Tek = Tadi
Gik = Lagi
Lambat na = Lambat betol
Bencik = Benci
Asa = Rasa
Lok = Dulu
Assalamualaikum = Samekom

Hover At Follow And Dashboard Button

Assalamualaikum

Hover At Follow And Dashboard Button :

Berminat ? Ikut step di bawah..

1. Dahboard - Layout - Add A Gadget - HTML Javascript

2. Copy kod di bawah ini :

<style text="css"> a.button{ background:#ff99cc; color:#333333; -webkit-transition: 0.4s; -moz-transition: 0.4s; text-decoration:none; font-family:calibri;
font-size:12; padding:5px; border-radius:5px; width:70px; text-align:center; display:inline-block; } a.button:hover{ background:#333333; -webkit-transition: 0.4s; -moz-transition: 0.4s; color:#ff99cc; text-decoration:none; font-family:calibri;
font-size:12; padding:5px; border-radius:5px; width:70px; text-align:center; display:inline-block; } </style> <div style="position:fixed; top :5px; right:5px;"> <a class="button" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=Blog ID">Follow</a> <a class="button" href="http://www.blogger.com/home">Dashboard </a> </div>
3. Paste pada ruangan HTML/Javascript

ABC : Background button follow & dashboard sebelum hover
ABC : Warna tulisan follow & dashboard sebelum hover
ABC : Background button follow & dashboard selepas hover
ABC : Warna tulisan follow & dashboard selepas hover
ABC : Blog ID
KOD WARNA : SINI

Demam Tetapi Berpuasa ?

Assalamualaikum !

Hey .. Lama betol tak online . Rasa rindu nak update pun dah muncul . HAHA . Siapa yang tak puasa sila angkat tangan ! Apa alasan korang yang tak puasa tu ? Apa ? Apa ? Kepada perempuan yang tak dapat nak puasa tu , jangan lah berasa sedih sebab tak dapat puasa k ? Kepada lelaki , apa sebab korang ? Korang tak dibenarkan ponteng puasa oke ?

Demam tetapi berpuasa ? Hmmmph , siapa tu ? Adakah dia , Effa , atau korang ? Kalau nak tahu , teruskan membaca entri ni sampai habis . Teringat waktu Effa tahun 4 dulu , Effa cuma berpuasa 2 hari jer . Ahak ! Tu zaman dulu2 . Effa start puasa penuh pada tahun 5 sampai tahun 6 . Tahun ni tak taw lagi . InsyaAllah Effa akan puasa penuh tahun ni . *Kantoi Effa ni masih budak2 lagi walaupun dah tingkatan 1 . Hikhik . Tak faham ? Ala , Effa belom didatangi _ _ _ _ _ . Ada faham ?

Berbalik kepada tajuk kali ni . Siapa yang berpuasa tetapi dilanda demam ? Jawab , jangan tak jawab ! Huhu . Jawapannya ialah .... Jeng Jeng Jeng !! ...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Effa Nadia !!!

Apa ? Terkejut ? This is really okay ! Tak ada masa Effa nak main2 kat korang . Sejak di sekolah semalam Effa dah demam . Pastu relak2 kat bilik kaunseling . Balik rumah terus cakap kat mama "Ma, Effa demam.. Tapi Effa tetap nak puasa esok !" .. Korang taw kan kenapa Effa tetap nak puasa hari ni ? Sebab nak puasa penuh . Lapar pulak dah perut ni . Semasa sahur pagi tadi , makan lemang dan 1 buah kurma . Minum air teh susu . Hehe

Semasa puasa ni kan , banyak pantang larang . Antaranya adalah

1. Tidak boleh mengorek tahi hidung
2. Tidak boleh korek telinga
3. Tidak boleh tiup belon
4. Tidak boleh main rekorder
5. Tidak boleh gosok gigi selepas pukul 12 atau selepas zohor
6. Tidak boleh hisap ibu jari atau meletakkan sesuatu ke dalam mulut

Sebenarnya lagi banyak . Tapi cukup lah setakat itu . Kalau tak tahu , korang boleh la pergi tanya kat ibu bapa .

Selamat berpuasa !

Sekian , terima kasih .....

Blog Akan Bertukar Warna Hijau ?

Assalamualaikum !
Hari ni , 16 Julai 2012 kan ? 21 Julai 2012 dah puasa . 5 hari lagi nak puasa kan ? Tak sabar rasanya weh . Banyak makanan nak dikunyah wat bukak puasa nanti . Bazaar Ramadhan tu semua berada kat otak sekarang ni. *Tak sabar la sangat ~ nanti meraung-raung nak makan ! HAHA

Oke , berbalik kepada tajuk kali ini , Blog Akan Bertukar Warna Hijau ? Wahhh ... Tak sabar sangat nak puasa & raya , cm tu lah jadinya . Erkk ? Ada yang masih tak faham lagi ke ? Maksudnya , waktu raya nanti , blog Effa akan bertukar warna hijau . Blog Effa pun nak raya gak tau tak ? Haha . Semua perancangan dah diatur . Header , copyright , sidebar title , cursor & banyak lagi lah !

Effa bercadang nak tukar warna blog jadi warna hijau tu bukan sebab Effa dah jemu kat pink tau . Effa cuba nak taw mungkin cantik gak kalau blog bertukar warna jadi warna hijau kan ? Bukan nya ramai sangat blogger2 yang minat warna hijau . Yang paling banyak pun Effa lihat warna pink & biru jer . 

Apa pandangan korang kalau blog ni dah jadi warna hijau ? comel gak kan ? HEHE . Korang pulak macamana ? Nak tukar warna blog jadi warna apa ? Purple , Lime , Blue , Aqua , Orange , Yellow , Red , Fuchsia , putih , hitam ?

By The Way , Selamat Berpuasa Dan Selamat Hari Raya !






Banyak betol kad raya . Semangat nak puasa ke , raya  ? HEHE





Doodle boleh dibuat macam-macam kan ?

Assalamualaikum !
Doodle boleh dibuat macam-macam kan ? Boleh dijadikan header , banner , pakai back to top.. Semua boleh kan ? Korang takde masalah kan kalau ade orang gunakan doodle korang macam tuu ? Pernah tak korang lihat perkataan "KORANG BOLEH GUNA UNTUK LAIN-LAIN LAGI" atau ayat yang seerti dengannya ? Pernah kan..... Effa pun pernah.. Ni.. korang tengok gambar kat bawah ni.. Effa gunakan untuk yang ini lahhh ... Cer teka ini doodle punya siapa ? haaa , Effa amik dari fizgraphic laa . hikhik

Yang ni Effa yang wat

Yang ni pulak , dari fizgraphic
Cume baju jer Effa wat warna kelabu . Hihi . Amacam ? Sama tak ? Sama la tuu.... Kalau nak lukis sebijik muka macam doodle , pergi amik kertas kosong , lekat kat skrin laptop... Lukis lah muka doodle tuu . Haa . Mcm tu lah Effa wat :DD

Doodle boleh dibuat macam-macam kan ?



Sabar jer ....

Assalamualaikum !

Now Effa masih batok-batok ! sesak nafas wei asyik batok 24 jam jer (termasuk waktu tidur!) 
so , Effa terus terang jer kat sini... korang sabar jer dulu keyh ? kalau Effa dah sihat nanti, Effa janji , Effa akan terus wat tutorial k ? takyah risau kat Effa .. Demam dah baik dah pon . Ni bukan batok yang bunyi orang2 tua batokk . Yang ni parah lagi bunyinyee ... tu la yang Effa dok batok2 jer ngadap PC ni .

Effa Tak Sihat





Assalamualaikum..

Halo pembaca sekalian . Uhuk - uhuk ... Batuk , pening kepala , badan pun panas . Seriously , Effa tak sihat . Ehem... tutorial pun belom diuruskan..... Actually , mase update entri ni pon , kepala Effa tersandar je kat kerusi... Kalau lah bapak beli laptop , senang lagi nak update dok baring jer kat atas katill.. Yang ini , Effa dok separuh mati menghadap PC . Btw , korang perasan tak yang ayat2 tutorial Effa dh tukar ? Mcm kat bawah ni haa ..
























Cuba korang bandingkan dengan yang kat bawah ni ...


yang tulisan membesar tu, ada gambar Assalamualaikum yang kaler pink tu kan ? Ayat2 yang Effa gunakan pun tu same je cara Effa bercakap..

Yang disable right click tu pulak , ada gambar yang comel kat atas tu... Ayat2 yang Effa gunakan tu ada menunjukkan tujuan dye kan ? siap ada gambar ni kat bawah tuu :

Haa . Yang itulah Effa ingin perbetolkan skang ni.. Tapi, apakan daya Effa tak sihat.. Hmmphhh :/  doakan Effa sembuh taw supaya Effa dapat update entri ni seperti biasa...

^____^


Saya Blogger Sarawak , suka ngacoe Aishah ...

NASA Mengeluarkan Kenyataan Matahari Akan Terbit Dari Barat

Sains astronomi ada menyebut bahawa kelajuan putaran planet Marikh sedang perlahan sedikit demi sedikit ke arah laluannya ke timur. Para saintis agensi angkasa lepas kebangsaan Amerika Syarikat (NASA) pula mendapati pergerakan planet itu terhenti ke arah laluan tersebut.
NASA kemudian mendapati planet Marikh telah menukar laluannya ke arah yang bertentangan, iaitu ke arah Barat, ini bermakna matahari akan terbit dari arah barat Marikh. Fenomena yang ganjil itu disebut sebagai “retrograde motion”.
Kebanyakan saintis Barat berpendapat bahawa semua planet akan melalui fenomena yang serupa dan ini termasuklah planet Bumi. Apabila ianya berlaku, maka matahari akan terbit dari Barat!
Subhanallah! Kekasih Allah Nabi Muhammad s.a.w. bersabda bahawa salah satu tanda besar yang hari kiamat akan tiba ialah apabila matahari terbit dari Barat.
Pihak NASA telahpun mendapati tanda-tanda matahari akan terbit dari Barat semasa ahli sains astronominya mengkaji pergerakan planet Marikh. Yang mereka tidak dapat pastikan ialah tempoh masa yang bakal diambil sehinggalah semua planet melalui fenomena yang serupa.
Dapatan sains oleh NASA itu semestinya memperkukuhkan lagi iman umat Islam akan tanda-tanda kiamat. Manusia tidak tahu bila ianya akan berlaku walaupun sudah ada banyak tanda-tandanya. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.
Kalau di kaji dengan teliti, teori yang dijelaskan Al-Quran ini agak berbeza dari teori-teori barat. Yang pertama, Al-Quran menjelaskan bulan yang menyebabkan bumi bertukar arah. Al-Quran menunjukkan perkaitan yang erat dan rapat antara bumi dan bulan. Tetapi teori barat tidak ‘nampak’ pun peranan bulan dalam proses kejadian ini.
Yang ke-duanya, teori Al-Quran nampak lebih jelas dan mudah difahami, malah boleh dibuktikan melalui ujikaji makmal. Sedangkan teori barat tidak dapat diuji dalam makmal dan tidak menunjukkan keadaan matahari akan naik dari barat! Kalau berlaku perlanggaran yang teramat dahsyat (dengan komet yang besar), maka bumi akan hancur! Perlanggaran ‘kecil’ (seperti yang berlaku di Mexico) tidak akan dapat menukar putaran bumi. Lagi pun sekiranya komet melanggar bumi dari “arah yang salah” ianya mungkin akan menambah kelajuan pusingan yang ada sekarang misalkan dari 24 jam kepada 10 jam sahaja/hari. Sekiranya bumi berputar pada kelajuan ini, maka kelajuan objek yang berada pada permukaan equator (atau khatulistiwa) ialah kira-kira 4,000 km/sejam yang akan memusnahkan segala-galanya yang ada dipermukaan bumi seperti rumah, bangunan, tumbuhan, pohon kayu, dan manusia serta binatang-binatang akan berterbangan.
Lagi pun untuk membolehkan bumi perputar pada arah bertentangan, komet yang melanggar bumi mesti pergerak pada kelajuan lebih dari 2 kali kelajuan putaran bumi iaitu 3,300 km/jam (sekiranya saiz komet sama besar dengan saiz bumi), dan mesti melanggar bumi pada sudut dan lokasi yang tepat. Kalau ianya melanggar pada kutub utara, maka matahari tidak akan ‘terbit dari barat’.
Yang ke-tiga, teori Al-Quran adalah lebih tepat sebab tidak berlaku kerosakkan yang besar kepada makhluk di bumi. Sekiranya berlaku kemusnahan yang besar (misalnya bumi hancur), maka ini bermakna sudah “betul-betul kiamat” dan bukannya lagi “hampir kiamat”. Di dalam hadith di atas menjelaskan selepas matahari naik dari barat maka segala amalan dan taubat tidak diterima lagi, dan dajal akan turun ke bumi (ini menunjukkan manusia masih lagi hidup di bumi, dan berjalan seperti biasa).
Tambahan pula Al-Quran menyatakan (15:76) manusia akan melihat jalan-jalan tetap tegak, nampak seperti biasa tanpa sebarang kerosakan, dan masih boleh dilalui.
Ke-empat, penjelasan Al-Quran lebih menyeluruh dan dari teori barat. Ahli sains telah mendapati bahawa terdapat ‘2’ jenis permukaan bulan iaitu permukaan yang cerah (yang sentiasa mengadap bumi), dan permukaan gelap (yang sentiasa membelakangi bumi). Ke dua-dua permukaan ini mempunyai ciri-ciri yang berbeza yang amat ketara seperti warna, daya graviti, kandungan bahan-bahan, ketumpatan dan kemampatan, keradioaktifan, dan sebagainya. Oleh itu apabila bulan merekah ia akan merubah polar graviti, mengeluarkan tenaga elektromagnetik yang boleh menyebabkan daya graviti dan magnet bumi bertindak balas.



Buang Underline Di Bawah Link


Assalamualaikum !

Korang lihat title jer dah taw kan ? K , ikut step di bawah ..

1. Dashboard - Layout - Edit HTML - Proceed -Expand Widget Template

2. Kemudian, tekan F3

3. Search kod di bawah ini

a:link {
4. Kemudian , copy kod yang tersedia di bawah ini

text-decoration:none; 
5. Paste kod tersebut di bawah kod a:link { 

6. Preview & Save