HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Hari Merdeka , Ikrar Diketuai Oleh Pandalela Rinong !

Assalamualaikum !


Hari Merdeka tahun ini disambut di Dataran Wisma Sanyan, bangunan tertinggi di Sarawak .. Tahun lepas tak ingat sambut kat mana :))

Oke, Hari Merdeka kali ini, Effa jadi penari koir.. Effa pakai baju long sleeve warna merah, topi warna merah dan pakai sarung tangan putih.. Bez woo merdeka kali ini..

Hari ini, ikrar diketuai oleh atlet negara di sukan olimpik london 2012.. Siapakah itu ? Sudah tentunya Pandalela Rinong . Agak terkezoot jugak Effa mase tu.. 

Hee ~ Tak sangka gak dapat jumpa dia. Tapi yang sedeyhnya tak dapat ambek gambar :( Handphone lowbattery . Charger hilang tak taw ke mana :( Dah masuk 1 minggu charger yang berjenis samsung tu hilang ..


Entri pendek.. Kelmarin dah jumpa dengan Pandalela Rinong sewaktu raptai . Hari ni tak dapat lihat muka beliau sebab orang ramai yang pergi kelilinginya .

P/S : Dalam waktu tu, Effa ada terdengar perbualan orang sekeliling yang tanye "Siapa Pandalela?" .

Beraya Di Kampung :)

Assalamualaikum !

Hii... Pejam celik pejam celik raya pun dah nak berakhir kan ?

Okeey... Effa nak ceritakan pengalaman Effa sepanjang beraya di Kampung Bawang Matu... :) Kalau korang teringin sangat nak taw pengalaman Effa , teruskan baca sampai habess...

P/S : Sorry ! Effa tak tangkap gambar sepanjang beraya kat kampung sebab tak clear sangat handphone Effa tuu..

Effa sekeluarga pergi ke kampung pada hari Jumaat, 2 hari sebelum raya. Kami bertolak pada pukul 12:10 tengah hari dan sampai pada pukul 3:14 petang macam tu lah kot... Dalam perjalanan , kami terlihat 3 ekor kambing.. Kami naik feri pertama dan kedua.. Best lah jugak kat atas feri tu. menikmati udara yang segar...

^
|
|
|

Yang kat atas ni sepanjang perjalanan Effa ke kampung. Effa ambek ringkas jer..

Lepas sampai kat kampung.. Effa bersama dua orang adik, Haziq & Liya, terus serbu ke tandas. Bukan nak kencing. Tapi nak lihat sungai yang berwarna hitam coklat.. Tapi yang kami lihat, jambatan ke sungai telah dirobohkan. Tak macam dulu lagi. Kami sedeyh taw !

Pada raya pertama, kami bersalam-salaman kedua2 ibu bapa. Pastu pada waktu malam, kami berjalan kaki singgah di rumah kawan-kawan bapa.. Banyak gak angpow yang kami dapat. Gembira tak habis !

Ape lagi eh ? Banyak yang lupe ni .. -,-"

Pastu raya ketiga, keempat macam biasa.. Singgah rumah itu dan ini.Raya kelima, kami tak singgah rumah sesiapa. Pada pukul satu, adik Effa, Haziq, teringin nak mandi di sungai tapi jambatan roboh. Ada daun2 yang tutup jalan tu. Oleh sebab teringin sangatttttttttttt nak mandi , adik bongsu, Liya ambil gunting kat dapur dan beri kepada Haziq. Pastu Haziq gunting lah daun2 tu. 

Hampir 30 minit kami menunggu di gunting daun2 tu. Pastu okeylah sikit jambatan tu.. Then , Effa, Haziq & Liya aturkan jambatan yang nyawa2 ikan tu. Akhirnya siap jugak jambatan yang kami atur2kan tu.. Kemain gembira lagi kami mase tu. Kami mintak lah kebenaran daripada ibu untuk mandi kat sungai yang tak dalam sangat tuuu.. YEAY ! Ibu benarkan kami mandi setelah dipujuk beberapa kali...

Mungkin itu sahaja yang Effa ingat kot.. K, byebye!

Esok Balik Kampung ! Yea !!!

Assalamualaikum !


Pejam celik pejam celik bulan Ramadhan dah nak meninggalkan kita.. Cepat betul masa berlalu.. Kan ?

Wah ! Esok dah balik kampung ? Biar betik ? Macam tak caye lah. Dah lame sangattttttttttttt tak balik kampung Matu. Selalunya kami beraya di kampung kat Kuching. Raya tahun ni , beraya kat Matu . tentu seronok.

My Tema tahun ni warna BIRU ! OHSEMM ! Cantik sangat baju tu. Tapi tak penah pulak Effa minat dengan warna biru.. Huhu. Mungkin Effa dah mula rasa bosan kat warna pink & purple sebab bertahun lamanya Effa sudah meminati kedua-dua warna tu. Siapa tak bosan kan ?

Berbalik kepada tajuk kali ini, esok Effa sekeluarga akan pulang ke Matu. Whole family tak puasa esok. Perjalanan jauh , siapa pulak nak puasa kan ? Hehe . Tentu rasa penat kalau ada yang nak puasa esok. Ohh !! Packing barang ? Packing itu ini , semua belom lagi . Tangan ni berasa penat kalau nak packing semua tu.. Tapi kalau menaip entri tu semua tak rase penat langsung !

Ada satu yang Effa tak suka kat kampung nanti. Nak taw ape ? Sebab, semua cousin Effa yang tinggal kat kampung tu semuanya berusia 18 tahun ke atas . Takkan lah nak borak dengan dorang ? Dorang tu tua . Haha ! 

Mungkin Effa akan berasa bosan kat kampung tapi Effa akan pastikan ada kenangan manis nanti . Okelah . Jam sudah menunjukkan pukul 6:39 petang. Pukul 6:45 dah berbuka. Byebye ! Effa baru jer balik sekolah pukul 6:00 tadi sebab tu baru update sekarang. Hihi ! ^^v


Gambar Di Comment Berpusing

Assalamualaikum !


Korang tengok gambar Mrs Valentine , gambar dia nak berpusing apabila Effa lalukan cursor Effa kat muka dye.

1. Dashboard - Layout - Add A Gadget - HTML/Javascript

2. Copy kod di bawah :


<style type="text/css"><br />.avatar-image-container img, comments .avatar-image-container img {<br />-webkit-transition-duration: 0.8s; <br />-moz-transition-duration: 0.8s; <br />-o-transition-duration: 0.8s; <br />transition-duration: 0.8s; <br /></style>
 <script src="http://mootools-code.googlecode.com/files/mootools-1.3.2.js"></script>
 <script><br />window.addEvent("domready",function() {<br /><br />// "Globals" - Will make things compress mo-betta<br />var $random = function(x) { return Math.random() * x; };<br />var availableWidth = 0, availableHeight = 0;<br />var cssPrefix = false;<br />switch(Browser.name) {<br />case "safari":cssPrefix = "webkit";break;<br />case "chrome":cssPrefix = "webkit";break;<br />case "firefox":cssPrefix = "moz";break;<br />case "opera":cssPrefix = "o";break;<br />}<br /><br />// The Icons <br />var icons = $$(".avatar-image-container img, comments .avatar-image-container img ");<br />// Apply opacity<br />var zIndex = 1000;<br />// Randomize each link<br />icons.each(function(element,index) {<br />var startDeg =(360);<br />var resetPlace = function() {<br />element.fade(0.4).setStyle("-" + cssPrefix + "-transform","rotate(" + startDeg + "deg)"); <br />}<br />element.set("style","top:" + $random(availableHeight) + "px; left:" + $random(availableWidth) + "px; z-index:" + zIndex);<br />resetPlace();<br />element.addEvents({<br />mouseenter: function() { element.fade(1).setStyle("z-index",++zIndex).setStyle("-" + cssPrefix + "-transform","rotate(0deg)");},<br />mouseleave: resetPlace});<br />});<br />});<br /></script>

3. Paste di bahagian HTML/Javascript

4. Siap !

Selamat Hari Raya !

Assalamualaikum !


Selamat Hari Raya kepada kaum muslimin dan muslimat . Maaf zahir dan batin..

Masuk blog Effa pasti korang terkejut kan dengan perubahan yang ada kat blog ni ? Hehe . Dulu, warna pink. Sekarang pulak warna hijau . Tuu barunya semangat nak beraya.. Seharusnya entri ni dibuat pada malam pengisytiharan... Tapi, tepaksa lah Effa buat entri ni hari ni sebab mana taw korang balik kampung awal , tak dapat nak online pulak di kampung tu. 

Effa balik kampung hari Jumaat ni sebab hari Khamis masih belom cuti. Tak macam adik2 kat sekolah rendah tu, belagak cakap cuti awal dari orang yang sekolah menengah.. Tapi takpelah.. Disebabkan hari Khamis tu ada ujian PBS, kenalah turun. Kalau takde, Effa pura2 sakit lah.. *hahak ! tipu ..

Hari Jumaat start balik kampung dah.. Kami di zon 4 terpaksa berjalan jauh sehingga ke zon 5.. Berbuka akhir lah maknanya.. Hurmm.. Perjalanan mungkin mengambil masa 2 jam kot *kalau tak silap ! Sebab kampung kami di pinggir sungai cam tu.. Wahh ! Memang terasa indahnya kalau dapat mandi-manda kat sungai macam perangai Effa dulu yang nakal.. Berenang sampai rumah jiran di seberang guna pelampung.. Hakhak !

Agaknya kalau berbuka di kampung , makanan apa yang akan dihidang ? Dulu, waktu berbuka Effa cuma makan ketam.. Wah ! Sedapnya ! Makanan kat zon lain semuanya tak sama.. 

Okay ! Effa beraya kat Matu . Best ! Jangan cakap tak best . Haha . Sebenarnya nama kampung yang Effa ingin rahsiakan dari tadi . Hmm...

Oke, sampai sini sahaj dulu ye.. Habis raya nanti barulah Effa ceritakan semua pengalaman Effa di sini. Adios ~

Wordless Wednesday #2

Pantun Hari Raya Untuk Negeri Masing-Masing :)


Korang pantun yang mana ?
Kalau Effa, pantun yang bawahh sekali tuu...

Kuang kuit Miri ke Kuching
Telang terus nait belon
Kamek di Sarawak kitak urang di semenangjung
Mun ada silap, maaf ah kamek pohon..
I LOVE SARAWAK !

P/S : Jangan memperlekehkan warga Sarawak. Kebanyakan orang di Semenanjung Malaysia telah membuat page yang mengatakan Sarawak itu ini. Seperti Wan Hazel , dia seorang blogger Sarawak yang hebat.

Underline Highlight

Assalamualaikum !

Hii ! Oke, kali ni effa akan teach korang cam ner nak wat underline highlight. Kepada yang masih tak taw lagi ape tu underline highlight, tengok kat bawah ni :



HAHA ! Cantik tak underline highlight tu ? Yang Effa cakap saya seorang yang bijaksana kerana keberadaan tahi lalat saya di leher depan tu betol. Kalau korang nak taw keberadaan tahi lalat korang pulak, rujuk SINI .

Oke, let's follow d step..

1. Dashboard - Template - Edit HTML - Proceed - Expand Widget Templates

2. Tekan F3

3. Search kod di bawah :

u {
4. Copy kod di bawah :

text-decoration:none;
background:url(url image) no-repeat;
padding-top:0px; 
5. Paste kod tersebut di bawah kod u {

ABC : URL Image

Freebies

1.
http://2.bp.blogspot.com/-kUWyNoI5A1Y/Tn634M4RFCI/AAAAAAAABss/IT5xDcmj6b0/s320/purpleline.png

2.
http://1.bp.blogspot.com/-WN3PGOl_NUk/Tn634Uf352I/AAAAAAAABsw/g7m-SdZp9wg/s1600/blueline.png
3.
http://3.bp.blogspot.com/-nKV6hwmSgR4/Tn634gOQKaI/AAAAAAAABs0/uvk7_IEk6Ts/s1600/greenline.png
4.
http://2.bp.blogspot.com/-NMM8IHGSTFs/Tn635Bap-wI/AAAAAAAABs4/fq730agi2s0/s1600/pinkline.png

Tutorial & Freebies,
Credit to : Dania Meets World 

Rahsia Tahi Lalat


Tahi Lalat di Ubun-ubun = Tamak akan harta benda, jahat dan jahil
 Tahi Lalat di Kepala bahagian belakang = Dapat dipercaya, pemberani dan sabar

 Tahi Lalat di Kepala sebelah kanan = Banyak rezeki

 Tahi Lalat di Kepala sebelah kiri = Bersikap buruk
 Tahi Lalat di Dahi kanan atau kiri = Bersikap buruk
 Tahi Lalat di Dahi tengah-tengah = Pandai dan baik hati
 Tahi Lalat di Pelipis kanan atau kiri = Banyak rezeki


 Tahi Lalat di Kelopak mata atas kanan/kiri = Pandai membawa diri

 Tahi Lalat di Kelopak mata bawah kanan/kiri = Sering menderita
 Tahi Lalat di Ujung mata kanan/kiri = Dapat dipercaya dan pendiam
 Tahi Lalat di Pangkal hidung = Pandai dan baik hati
 Tahi Lalat di Alis kanan = Suka menolong
 Tahi Lalat di Alis kiri = Dicintai banyak orang
 Tahi Lalat di Hidung = Banyak rezeki
 Tahi Lalat di Hidung bawah = Pandai bicara, banyak rezeki
 Tahi Lalat di Bibir atas = Cerdas, banyak rezeki
 Tahi Lalat di Bibir bawah = Baik hati
 Tahi Lalat di Pipi kanan/kiri = Dermawan


 Tahi Lalat di Pipi tengah = Disukai

 Tahi Lalat di Ujung mulut kanan = Pandai bicara
 Tahi Lalat di Dagu = Pandai bicara dan jujur
 Tahi Lalat di Telinga kanan = Keras dan mudah marah
 Tahi Lalat di Telinga kiri = Pandai dan jujur


 Tahi Lalat di Leher depan = Bijaksana

 Tahi Lalat di Leher belakang = Kecil hati, putus asa
 Tahi Lalat di Bahu kanan = Pendiriannya teguh
 Tahi Lalat di Bahu kiri = Pikirannya selalu ruwet
 Tahi Lalat di Buah dada kanan/kiri = Nafsunya besar
 Tahi Lalat di Antara buah dada = Baik hati
 Tahi Lalat di Punggung = Dapat dipercaya
 Tahi Lalat di Tengah perut = Dapat dipercaya
 Tahi Lalat di Pinggang = Jujur dan tabah
 Tahi Lalat di Pantat = Sering menderita
 Tahi Lalat di Pangkal paha = Tangkas dan banyak rezeki
 Tahi Lalat di Kemaluan = Nafsunya besar
 Tahi Lalat di Lutut depan = Kuat berjalan
 Tahi Lalat di Lutut sebelah dalam = Hatinya tidak tetap
 Tahi Lalat di Betis = Dapat dipercaya
 Tahi Lalat di Tulang kaki kanan = Pemboros
 Tahi Lalat di Tulang kaki kiri = Pemberani
 Tahi Lalat di Pergelangan kaki = Kuat berjalan
 Tahi Lalat di Tumit = Tidak dapat dipercaya
 Tahi Lalat di Jari-jari kaki = Suka bekerja
 Tahi Lalat di Lengan kanan/kiri = Suka bekerja
 Tahi Lalat di Telapak kaki = Baik hati
 Tahi Lalat di Telapak tangan kanan = Pandai menyimpan harta
 Tahi Lalat di Telapak tangan kiri = Pemboros
 Tahi Lalat di Telapak belakang = Kuat kaya
 Tahi Lalat di Ujung siku = Baik hati
 Tahi Lalat di Siku bagian dalam Selalu tabah
 Tahi Lalat di Jari-jari tangan = Banyak rezeki
 Tahi Lalat di Pergelangan tangan = Pemboros

Credit : Nisha Kpoppers

Disable Dragging Image

Assalamualaikum !

Hi ! Jom teruskan tutorial dengan disable dragging image.. Jom buat sebelum copycat korang tu terus mengambil hak korang..

1. Dashboard - Template - Edit HTML - Proceed

2. Tekan F3

3. Cari kod di bawah ni :

<head>
4. Copy kod di bawah :


<script type='text/javascript'>    document.ondragstart = function () { return false; }; </script>
5. Paste kod tersebut di bawah kod <head> 

Siap !

Update Box

Assalamualaikum !


Update Box macam ni lah yang Effa maksudkan :)


Ini lah update box yang dimaksudkan. Kalau diletakkan kad sidebar blog, update box ini akan jadi kechill. Amacam ? Nak buat jugak ? Oke !

1. Dashboard - Layout - Add A Gadget - HTML/Javascript

2. Copy kod di bawah :


<center style="text-align: left;"></b></span></center><div style="Background-image:url(URL Background); repeat; padding: 4px;border:1px solid #000000;border-radius:5px;"><center><marquee>Ayat Korang</marquee></center></div>
3. Paste di bahagian HTML/Javascript

ABC : URL Background
ABC : Saiz border
ABC : Korang boleh tukarkan dengan dotted, dashed ataupun solid
ABC : Warna border (SINI)
ABC : Ayat korang

4. Save !