HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Lukis Doodle Menggunakan Photoshop

Assalamualaikum !

Okai . Hari ni Effa nak teach macam mana nak lukis doodle guna photoshop . kalau guna painttool sai tu , susah sikit . Ada jugak yang dah expired . kan ?

1. Buka photoshop

2. File - New

3. Adjust width and height

kalau nak ikut, suka hati korang lah :P

4. Tekan OK .

5. Seterusnya, klik yang bernombor 1, 2 dan 3 macam kat bawah ni..


6. Pastu , korang buat lah bentuk bulat ..


7. Korang tekan pulak Path Selection Tool . Rujuk gambar di bawah :)


8. Dengan menggunakan Path Selection Tool , korang klik dalam bulatan tadi. Pastu jadinya macam ni :


9. Tekan right-click pada bulatan tersebut dan klik Free Transform Path .


10. Pastu dia akan jadi macam ni :


11. Then, tekan right-click sekali lagi. Kali ini, klik warp .


12. Jadinya macam kat bawah ni :


13. Pastu korang alihkan lah point-point yang ada kat situ .. Macam yang Effa dah alihkan kat bawah ni :


14. Kalau dah siap alihkan point tersebut, tekan Enter pada keyboard korang tuu....

15. Yang kat bawah ni menunjukkan gambar selepas Effa tekan Enter .


16. Tekan Brush Tool pula .


17. Pastikan saiz berus tu 5 px .


18. Warna pula korang kena pilih warna hitam !


19. Klik Path Selection Tool lagi...


20. Right-click pada gambar tadi dan klik stroke path...


21. Klik brush dan tekan OK .


22. Lepas tekan OK , ia akan jadi macam ni pulak :


23. Right-click kat gambar tu, klik Delete Path .


24. Automatik ia akan terus jadi macam ni :


25. Itu baru bahagian muka . Now Effa nak buat tudung pula . Caranya sama jer macam buat muka kat atas ni. 


26. Warnakan doodle dengan menggunakan brush .


Yang mulut tu Effa buat cara sama jer dengan cara buat muka . Cuma Effa tak pakai Ellipse Tool . Effa pakai Line Tool .

27. Tadaaa ! Dah siap ! Kalau korang nak buat mata chumel2 tu, korang pergi lah download mata kat sini --> KLIK


Tutorial nak extract brush mata, hari lain k ?

Fuhh !! Penat giler buat tutorial ni...

No comments: