HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Lama Dah Tak Update !

Assalamualaikum :)


Holla ! Kembali update selepas 5 hari menghilang. Bukan hilang sebab apa. Effa hilang sebab takda berukband.

Malam ni Effa nak mencari ketenangan sikit. Apabila dok update ni kan, Effa rasa tenang je. Tapi Effa rasa sangat penat kalau nak mencari idea untuk update kat blog. 

Arr.... Nak taip apa lagi kat sini ehh ? Asyik fikir, fikir dan fikir tapi idea tak muncul lagi. Lalala ~ Lalala ~ Wabak "GILA" dah melanda Effa 5 saat. tengah layan fb sekarang nih.. bosan ~

12 minutes ago..

k2 , idea stuck dalam minda . bye2 . 

Homework Melambak !

Assalamualaikum & Selamat sejahtera ^^,


Err , hari ni hari khamis. Lagi banyak masa nak buat homework. Eh ? Bukan ke hari ni hari Ahad ? Aloo.. Esok dah sekolah rupanya.. Dahlah homework Effa melambak, jejari ni masih giat nak update & design blog. Memang kaki blog lah Effa ni !

Err :/ Agaknya sempat lagi ke nak siapkan homework ? Science , KH , Sejarah , Agama , Mathematics ! And more . Korang tunggu entri yang seterusnya mengenai perkembangan tentang hw yang melambak ni k . Bye2 ! 

Yang benar,
Effa Nadia

Chinese New Year (Yesterday)

Assalamualaikum :-)

Chinese New Year kembali lagi ! Seronoknya enjoy sama kawan di rumah cikgu :-)

















P/s : entri ni just for testing :) via bloggeroid

Free Cursors For Sophia Hany

Assalamualaikum :)




http://3.bp.blogspot.com/-vFjHx1h1x9A/URzR9kjtJhI/AAAAAAAACak/QveujuAWgQI/s1600/Download+19.png

 http://2.bp.blogspot.com/-ZJ-_pGcESpc/URzSIpmx0TI/AAAAAAAACas/EH8ucnnEJGs/s1600/Download+20.png

Tak mau cakap panjang. Just nak kasi ni kat Sophia. No mood :/ 

Review Blog Zeera Lily

Assalamualaikum :)



Klik untuk ke blog Zeera Lily :)

Blog ni agak simple je Effa tengok dan Effa rase dia ni newbie. Dear Zeera Lily, sila ambik cursor anda seperti yang anda minta di entri INI :)


http://2.bp.blogspot.com/-89NGbzFsIr8/URsZ9LbTlDI/AAAAAAAACXg/HRhBauULWHI/s1600/Download+18.png

Bloglist , Blog Review , Dan Lain-lain

Assalamualaikum :)


Hai korang ! Hari ni mood Effa sangat baik. Yang mana satu pilihan korang ? Cepat pilih ! Korang boleh pilih 4 jea. Kalau nak 2, pun boleh :) Asalkan jangan lebih daripada 4. Kalau taknak , sudah. Hehe

1. Bloglist
2. Blog Review
3. Free header
4. Free edit blog
5. Free cursor (with your name) Eg :





Tapi, dengan syarat , Follow blog Effa ni dan pastikan korang tu jenis yang tak cerewet. Effa mengedit blog kira2 dalam mase 2 atau 3 hari jea. So, kena bersabar. Kalau comment korang belum dipublish, tu maksudnya Effa belom online lagi sebab papa suruh Effa on9 pada hari2 tertentu je.

Bye...

Penari - Penari Hebat !

Assalamualaikum :)


Segmen Pantas :Header siapa paling awesome ?

Assalamualaikum :)


Klik my header untuk join :)

Haram Menyambut Hari Lahir Dengan Kek dan Lilin

Assalamualaikum :)


Straight to the point, Haram Menyambut Hari Lahir Dengan Kek dan Lilin . Kenapa ?

P/s : Effa tau bende ni dari Ustaz sekolah Effa, pastu Effa search kat google, google pun cakap tak boleh tapi antara semua jawapan dari google, takde satu pun jawapan yang menjelaskan maksud kek dan lilin. Baca selanjutnya untuk mengetahui maksud tersembunyi.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

Hukum menyambut hari jadi dan hukum meniup lilin

Maka jawabnya berdasarkan beberapa orang ulama’ kitab-kitab terbaru (ulama’-ulama’ yang lama tidak menyebut tentang perkara hari jadi ini) diantaranya seorang ulama’ besar di Universiti al-Azhar melalui kitabnya ‘yas a luu naka fiddin’ hukumnya bida’ah yang harus.

Bida’ah kerana tiada contoh yang dibuat pada zaman Nabi Muhammad S.A.W. . Harus pula kerana tiada ayat, nas atau hadis yang melarang menyambut hari jadi maka harus asalkan biarlah dengan cara yang tidak bercanggah dengan Islam.

Hukum meniup lilin ini adalah haram kerana amalan ini tiada dalam agama lain melainkan agama kristian. Barangsiapa yang mengikut satu adab yang lazim untuk sesuatu kaum sahaja maka termasuk kaum itu.

Setengah ulama’ mengatakan boleh buat kek tetapi tidak boleh tiup lilin dan bernyanyi. Sebaiknya berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W. . Sesiapa yang berselawat ke atas atasku (Nabi Muhammad S.A.W. ) sekali maka Allah akan mengampunkannya sebanyak 10 kali dosa-dosanya.

Bersyukurlah kerana Allah masih memberikan kita peluang untuk hidup bukannya bergembira sedangkan semakin banyak hari jadi yang kita sambut untuk diri kita semakin tua umur kita dan semakin dekat kita dengan hari kematian kita maka patutkah kita bergembira, bertepuk tangan atau seumpamanya?

Sumber: Al-Azhar Ad Din


Menyambut hari jadi dengan kek dan lilin adalah budaya barat , bukan budaya Islam. Maksud tersembunyi kek dan lilin adalah :

Kek : Umpama bumi
Lilin : Umpama cahaya Islam (nur islam)

Apabila lilin ditiup , maka tiada lagi cahaya Islam. Apabila kek dipotong, maka bumi Islam berpecah. Kenapa harus ikut budaya seperti ini ?


Tutorial : Letak Gambar Dalam Post (Newbie)

Assalamualaikum .



 Dashboard -> Create new post (Rujuk gambar di bawah)

 Klik untuk tumbesaran
 Klik gambar kecil di sebelah Link (Rujuk gambar di bawah)

Klik untuk tumbesaran

 Tekan Choose Files

Klik untuk tumbesaran

 Pilih gambar dan tekan Open

Klik untuk tumbesaran

 Tekan Add Selected

Klik untuk tumbesaran

 Gambar korang akan timbul dalam entri

Klik untuk tumbesaran

 Kalau korang nak adjust size gambar korang tu, korang klik pada gambar tu dan pilihlah sama ada nak small, medium, large , atau original size.

 Kalau dah habis update entri bergambar korang tu, terus save

Segmen : Pencarian Bloglist Fizgraphic

Assalamualaikum :)

Klik banner untuk join :)

Blog Fizgraphic :
1. Banyak doodle yang chumel2 , cun giler, memang power doodle lah katakan !
2. Banyak menyediakan tutorial yang berguna untuk blog dan photoshop
3. Fizgraphic memang kreatif sampaikan header dia tu MELETOP. haha
4. Banyak buat segmen yang melibatkan doodle :)
5. Owner blog yang baik hati sehingga nak buat segmen pencarian bloglist ni.
6. Pandai buat vector.
7. Memang kebabooom lah katakan kat blog dia ni.

Kenapa kebaboom ? Sebab tiap hari singgah kat blog dia. Search for new doodle :)

Tutorial : Tukarkan Uppercase Kepada Lowercase Bagi Pengguna Simple Template

Assalamualaikum .

ATTENTION :
Tutorial ni Effa yang punya, jadi kepada sesiapa yang nak ambik tutorial ni sebagai tutorial korang, sila kredit kepada Effa. 


Straight to the point , apa itu uppercase ? apa itu lowercase ? Rujuk gambar di bawah :

i. Uppercase :

ii. Lowercase :


1. Dashboard - Template

2. Tekan F3 di keyboard anda, dan cari kod :

h2 {
3. Scroll ke bawah sikit sampai korang jumpa kod :

text-transform: uppercase;
4. Preview and if takda error , terus save.

New Header :)

Assalamualaikum !


Yea ! New header dah pun siap . Dari semalam Effa wat header ni tau. Tak caya ? Sila tanya dekat Effa sendiri. Semalam baru siap yang bawah header tu je. Pastu save, sambung buat hari ni. Effa design header ni kira-kira 3 jam macam tu lah. Penat Effa asah minda ni.

Nampak tak bahagian top commentator tu ? Nampak tak ? Haa.. Sophia Hanyz . Dia lah pengomen tegar kat blog Effa ni. Kalau dia tukar nama blog dia lagi , Effa akan edit balik nama dia. Kalau orang lain yang merampas kedudukan Sophia, Effa akan gantikan nama dia dengan nama pengomen nombor satu. Ada faham ?

So, how about this header ? Yang rainbow kaler pink tu Effa sendiri yang draw guna PaintTool SAI. Agak serabut sikit rainbow tu. Effa bukannya master sangat dalam PBS PaintTool SAI ni.. haha

Sebelum mengundur diri, follow la Effa kat Instagram :) Baru je buat tadi :)

Amalina Suhaimi Follow Blog Effa ?

To Kak Amalina : Jangan terkejut erk , sekaligus menambahkan bilangan pageviews dan followers akak :)

Blog Kak Amalina :)
Straight to the point , serius terkejut . Dulu selalu singgah blog Kak Amalina ni tapi lepas tu jarang pulak singgah blog dia sebab lupe url website blog dia. Dulu virus menyerang PC Effa sebab tu lah semua maklumat hilang. Disebabkan Effa leka menghias blog sana sini, Effa terlupa nak berusaha mencari blog Kak Amalina di google.

Mula2 Effa log in blogger , mata Effa fokus kat ayat '1 Comment Awaiting Moderation' then Effa terus buka , terkejut Effa tengok manusia yang mengomen di entri ini adalah orang yang bernama AmalinaLee. Then  terus belek2 dia punye blog. Terus follow dia. Dia follower yang ke-310 .

Hey Kak Amalina , I really love your blog ! Korang meh la singgah blog dia kejap & follow dia. Korang pasti suka !

P/s : Mengenai entri ini , Effa tak layak ke pertandingan untuk hari esok. Effa dah cuba yang terbaik depan ustaz haritu.. Buat penat Effa jea hafal teks panjang-panjang. Jap, nak keluarkan air mata dulu... byeee

Syarahan Agama :)

Hi Selamat sejahtera makhluk Allah sekalian...


Waaa... Malasnya nak turun sekolah hari ni. Kenapalah Effa yang bersekolah sesi petang ni kene turun awal pagi tiap hari ? Tiap hari tak cukup tido. Sekarang ni tengah tunggu hari yang takde kelas tambahan pagi. Kalau ikutkan hati, Effa taknak turun awal sangat hari ni. Tapi.....

Disebabkan hari ni ustaz akan mengumumkan siapa yang layak untuk ke pertandingan syarahan pada hari lusa, Effa kene turun lah. Mana tau Effa layak. Kalay Effa tak layak, memang setiap hari akan keluar air mata ni. Alhamdulillah mase Effa persembahkan syarahan kat depan ustaz tu, memang takde rase nervous pun.

Selalunya kalau Effa nak cakap kat depan orang ramai gune mikrofon ke tak, perkara pertama yang Effa buat adalah tengok volunteer dulu. Tengok sampai puas, sampai rasa nervous tu hilang. Kalau tak macam mana nak mempersembahkan dengan baik ? Tapi, mase Effa persembahkan depan ustaz dan calon2 peserta syarahan, Effa tak rase nervous, tapi Effa tetap tengok volunteer sampai puas. Tapi tengok sekejap je. 

Korang doakan Effa layak k ? Penat dah Effa hafal teks tu.

Papai....

Freebies Copyright © 2013

Selamat sejahtera pembaca blog !
Hari ni 'banyak malas' nak update blog. Kalau berkenan , sila ambil but no re-post k ?
Copyright ni khas buat newbie yang blogging tahun 2013.
Own made

http://1.bp.blogspot.com/-oA0Y5hx3mbg/UQ4ktiGxYoI/AAAAAAAACBo/cuuyasr1Ybc/s400/Copyright+1.png

http://1.bp.blogspot.com/-l-kIKcI_8AY/UQ4lLHHEYqI/AAAAAAAACBw/6jSA6o3aJCI/s1600/Copyright+2.png


 http://1.bp.blogspot.com/-yBf6NTyw7LQ/UQ4lgxaO-vI/AAAAAAAACB4/bnrHbg8DvGI/s400/Copyright+3.png


http://2.bp.blogspot.com/-Y_09gCmp9yE/UQ4mIB8wbTI/AAAAAAAACCA/Pv0CgmpRvZ0/s400/Copyright+4.png


http://1.bp.blogspot.com/-Q0tWdyPcsHw/UQ4mZxIhOEI/AAAAAAAACCI/3W5v-F2j0Dw/s400/Copyright+5.png

 http://2.bp.blogspot.com/-CdvhJXB24fU/UQ4mvjOqXgI/AAAAAAAACCQ/DKyqtSqs2NU/s400/Copyright+6.png

Dah ambik nanti komen tau !

My New Phone :)

Assalamualaikum :)

Whoa ! Tukar handphone lagi ? Haha . Sape tak kenal Effa Nadia ? Setiap tahun memang tak sah kalau tak tukar handphone. Dulu ada Effa nyatakan dalam entri ini yang Effa dapat handphone baru ! Tu time Disember 2012. Sekarang ni dah Februari 2013, nak dapat handphone baru lah... REWIND :)

This is my new phone :)

Tak tahu ade android ke tak handphone ni sebab belom geledah lagi.. Effa belum buat aksi meredah handphone.. HAHA

Made in Malaysia

P/s : Ini bukan nak menunjuk-nunjuk tau ! Ini blog Effa, diari Effa, Effa harus mencatat apa yang berlaku dalam hidup Effa..

Sorry lama tak update !

assalamualaikum !

last published, 24 jan ! wah ! lama dah tak update blog kan ? effa busy lah skunk ni . and ade yang request tuto kat Effa , sabar ye korang . nanti kalau Effa tak busy lagi boleh lah Effa tunaikan apa yang korang hajatkan tu..

btw , ni saja2 update blog sebab takot nanti korang cari Effa hilang ke mana.. Effa hilang ke arah benda busy jer pon. k lah byeee...