HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Belajar Bahasa Sarawak

Assalamualaiku..
Effa budak Sarawak, cakap Sarawak memang best.
Jom belajar bahasa Sarawak !

1. Kamek  - Saya
    Kitak - Awak


    Ayat : Kamek  suka ngan kitak ewhh
    Maksud : Saya suka dengan awak laa



2. Sidak nya - Mereka



    Ayat  :   Sidak nya udah pergi tek
    Maksud : Mereka sudah pergi tadi



3. Nya  -  Dia



    Ayat : Badan nya kurus alu
    Maksud : Badan dia kurus sangat.



4. Sia - Itu



    Ayat : Sia nya kitak empun buku.
    Maksud : Itu dia awak punya buka..



5. Sinun - Sana  # Menunjukkan sangat jauh



    Ayat - Nya main bola dekat sinun
    Maksud : Dia main bola dekat sana



6. Sitok - Sini



   Ayat : Mak nyuruh kitak main bola dekat sitok ajak.
   Maksud : Mak suruh awak main bola dekat sini sahaja.



7.  Ngegeh - Gedik



     Ayat : Ngegeh mena ompuan ya ewhh..
     Maksud : Gedik betul perempuan tu..



8. Aok - Ya



   Ayat - Aok, kamek belum tepon nya gik.
   Maksud : Ya, saya belum telefon dia lagi..



9. Sik ada / Sekda - Tidak ada..



    Ayat : Sik , bukan kamek nok ngambik barang ya tek..
    Maksud : Tak , bukan saya yang ambil barang tu tadi..



10.  Iboh - Jangan



       Ayat : Iboh kita ngaco nya..
       Maksud : Jangan awak kacau dia..



11. Kelakar - Bercakap



      Ayat : Kamek mok kelakar ngan kitak kejap sebab kamek bosan..
      Maksud : Saya nak bercakap dengan awak sekejap sebab saya bosan.



12. Cali - Lawak



     Ayat : Cali mena muka kitak ya..
     Maksud : Lawak betul muka awak.




13. Manas - Marah



      Ayat : Aieeee , iboh laa manas kelak cepat tua..
      Maksud : Laaaaa, jangan laa marah nanti cepat tua..



14. Sine - Mana



     Ayat : Sine mok carik alatan sekolah ?
     Maksud : Mana nak cari alatan sekolah ?



15. Kacak - Cantik/ Hensem



     Ayat : 1. Kacak mena pemandangan dekat sitok..
               2. Kacak mena ompuan tadik ya ewhh
     Maksud : 1. Cantik betul pemandangan dekat sini..
                     2. Cantik betul permpuan tadi tu..



16. Dibah - Bawah



     Ayat : Pusak ya ada dekat dibah meja..
     Maksud : Kucing tu ada dekat bawah meja..



17. Nyaman  - Sedap
  
      Ayat : Masakan nok mak kamek masak anang nyaman..
      Maksud : masakan yang mak saya masak memang sedap..



18. Tikam - Baling/ Lontar



      Ayat : Iboh tikam sampah ya dekat luar penjan..
      Maksud : Jangan baling sampah itu dekat luar tingkap.



19. Kenja / Kenjit / Ranggat - Gatal



      Ayat : Iboh mok mengenja dekat sitok..
      Maksud : Jangan nak menggatal dekat sini..



20. Angol - Pening



     Ayat - Angol palak kamek dengan olah kitak
     Maksud - Pening kepala saya dengan perangai awak



21. Nerais - Jerit



       Ayat - Iboh nerais kuatkuat
       Maksud - Jangan jerit kuatkuat



22. Inggar - Geram



       Ayat - Inggar sa nyawa kamek
       Maksud - Geram rasa hati saya



23. Nginang - Pelihara



       Ayat - Kamek nginang pusak
       Maksud - Saya pelihara kucing



24.  segal / Tegal  : Disebabkan. 



       Ayat : Segal nak makey hp mahal snggup nak brabis duit gaji bulan tuk.
       Maksud : Disebabkan nak pakai hp mahal sanggup nak habiskan duit gaji bulan ni.. 



25. Mutit -Kutip



      Ayat  : Bagus belajar rajinrajin mun sik kereja mutit sampah
      Maksud : Bagus belajar rajinrajin kalau tak kerja kutip sampah




26. Pelanpelan - perlahan




      Ayat : Pelanpelan embak keta
      Maksud : Perlahan bawa kereta



27. Nyerin - Bingit



      Ayat :  Nyerin nar bunyi radio di pasang ktk ya.
      Maksud : Bingit betul bunyi radio di pasang awak tu.. 



28. Menjus -Bermasam muka



      Ayat : Kenak muka kitak menjus ?
      Maksud : Kenapa muka awak masam ?




29. Gerek - Pakwe / Makwe




       Ayat : Kamek sayang ngan gerek kamek
       Maksud : Saya sayang dengan pakwe/makwe saya




30.  Ngindin - Tumpang sekaki




       Ayat : Ada duit tapi sik meli makanan kedirik pakeinya.. Ngindin jak kereja nya..
       Maksud : Ada duit tapi tak beli makan sendiri untuk dia.. Kerja tumpang orang saja..



31. Dudi - Kemudian



      Ayat : Hal ya dudi dolok laa
      Maksud : Hal itu kemudian dulu laa



32.  Mengambor - Berselerak / Bersepah




      Ayat : Coba kitak susun barang kitak ya mengambor alu
      Maksud : Cuba awak susun barang awak tu berselerak betul



33. Tertilit-tilit - Mengintai



       Ayat : Apa yang kitak tertilit-tilit anak dara orang ya  sik bagus ewh.
       Maksud : Apa yang awak intai anak dara orang tu tak bagus laa..



34.  Belon - Kapal Terbang




       Ayat : Angol palak kamek lekak nait belon
       Maksud : Pening kepala saya lepas naik kapal terbang




35. Lejuk - Bosan




      Ayat : Lejuk kamek mok nangga cita ya..
      Maksud : Bosan saya nak tengok cerita tu.




36. Jerak - Serik




      Ayat : Jerak udah kamek mok bergerek gik mala kenak bulak jakjak
      Maksud : Serik sudah saya nak berkapel lagi selaku kena tipu je.




37. Itok - Teringat tak hentihenti




       Ayat : Itok kamek dengan bekas gerek kamek
       Maksud : Teringat saya dengan bekas bf/gf saya.



       




Yang ni pulak tak ada contoh ayat :



1. Tedah - Kesian
2. Kepak - Letih
3. Kayokayo - Kehulu kehilir
4. Plente - Bergurau
5. Pozer - Peniru/ Ciplak
6. Gai / Ucak - Poyo
7. Ilek 1 - Rehat
8. Ilek 2 - Sabar
9. Dolok - Dulu
10. Agik - Lagi
11. Nok ya - Yang itu
12. Madah/ Padah - Bagitahu
13. Kinektok - Sekarang
14. Biak - Budak
15. Nembiak kecik - Budak kecil
16. Tukuk - Ketuk
17. Congek - Kuat nangis
18. Jaik - Jahat / Hodoh
19. Sigek - Satu
20. Duak Igek - Dua
21. Tiga igek - Tiga # continue sampai sembilan sahaja
22. Ceridak - pengotor
23.  Ngereco - Bercakap dengan banyak atau bising
24. Tebik / Ponek - Kempunan
25.  Anang mancalmancal - Memang nakalnakal
26.  Jerak - Serik
27. Gago - Sibuk
28. Gula batu - Gulagula
29. Leput - Lemah
30. Layap - Leka
31. Nangga - Tengok
32. Polah- Buat
33. Engkah - Letak
34. Apakah - Macam apa.
35. Aruk - Goreng
36. Ngelepar - Berjalan
37. Lawa - Sombong
38. Perei - Ketawa tak hentihenti 
39. Acap - naik air mcm bnjir. 
40. bedengah - Menunjuknunjuk 
41. sepetar - Hospital
42. Selauk - Seliuh
43. Jeraya - Jalan raya
44. Ari marek - Kelmarin
45. Tukuk - Ketuk
46. Paluk - Pukul
47. Manok- Ayam
48. Pusak - Kucing
49. Asuk - Anjing
50. Gadong - wana hijau
51. Tergelei-gelei - Lu pikirlah sendiri
52. Merinsak - hidup yang susah 
53. Tersimbak - Terangkat
54. Terbelak - Terkangkang
55. Paloi - Bodoh
56. Palat - Tikam belakang ( Backstabbers)
57. Empengo - muka blurr
58. Anak raja - Pelangi
59. Pakei - Pakai
60. Pikei - Fikir
61. Burit - Untuk orang semenanjung memang maksud burit ni lain.. Tapi bagi orang Sarawak bermaksud punggung..  Jangan heran kalau orang Sarawak selalu sebut perkataan ni.. Contohnya ' Rambut belahan burit'
62. Dapo api - Tempat memasak
63. Api - Lampu/ Api

Kredit : Adibah Amalina

Jenis-jenis Border




Solid

Dotted

Ridge

Dashed

Double

Groove

Inset

Credit : NabilaMedan

Segmen Blogger Muslimah


Warna baju : Pink muda ffc6d6
Warna tudung : Pink tua #ffa0ba
Nickname : Effa Nadia

Tag :
http://secretlove99.blogspot.com/
http://miss-azwarsyuhada.blogspot.com/

Second Giveaway: Smile.


This is my picture :)

Senyum itu adalah sedekah :D

Tag :
http://www.ainasofea.com/
http://youismysoul.blogspot.com
http://aimi-wardina.blogspot.com

Membuat Aku Tertanya-Tanya

Assalamualaikum :D :) ;)

Membuat aku tertanya-tanya O.o

Sudah penat jari-jemari ni menggaru kepala sebagai tanda tanya. Tajuk post hari pun, membuat korang tertanya-tanya. Betul tak ? Memang agak pelik lah.

Dekat blog Effa ataupun blog korang, ada kes menipu tak ? Dekat blog Effa, banyak kali ! Memang selalu Effa perasan.. Maaf k , kalau buat korang terasa. Tapi kat sini, tujuan Effa menaip-naip kat sini adalah untuk nyah kes penipuan. Tak suka ! Tak suka !

Rasa taknak cakap je tapi terpaksa. Effa rasa taknak cakap sebab takut orang tersebut marah Effa. Effa terpaksa cakap sebab taknak ada kes-kes macam ni lagi dah. 

Ok, kes penipuan di sini yang Effa maksudkan adalah, blogwalker tersebut meninggkalkan jejak kat blog ni dan message tersebut ada menyatakan yang dia telah klik iklan/white/hishop kat blog ni. Klik apa ? Dekat blog Effa tak ada langsung iklan yang dipasang. Effa bercadang akan memasang iklan apabila dah berumur 16 tahun nanti.

Satu lagi, blogwalker tersebut meninggalkan jejak dengan menyatakan yang dia menyuruh Effa singgah blog dia. Tapi apa yang Effa tekan ? Effa tekan link iklan dia. Nasib baik Effa tekan link iklan tu belum habis loading lagi. Duit haram tu.

So now, Effa berhati-hati. Sebelum Effa tekan nama yang ada kat kotak mesej cbox Effa tu, Effa buka dulu account cbox Effa & tengok link apa yang dia pakai. Kalau yang ada bit.ly tu memang Effa tak akan tekan. Oke ? Mesej2 yang mengandungi link iklan Effa dah buang. OK, sekian.


Nak Tanya Sikit...

Blog ni berat ke tak ?
Rasa macam berat tapi tak tahu disebabkan line buruk ataupun memang betul-betul berat.
Cer komen sikit =D

Yang benar,
Effa Nadia

Cara Untuk Tinggi :)


Jika anda memiliki keinginan untuk tumbuh tinggi dan menambahkan beberapa cm untuk tinggi badan anda secara alami melalui latihan, ini adalah artikel yang cocok untuk Anda. Berapapun usia anda, latihan yang diberikan dalam tulisan ini akan membantu anda mendapatkan ekstra tinggi melalui olahraga yang mudah dan bisa anda lakukan di rumah. Olahraga atau latihan ini terbukti secara ilmiah untuk meningkatkan tinggi bahkan setelah pubertas, jika dilakukan dengan benar dan teratur.
Dengan peregangan dan melenturkan tubuh anda, latihan ini akan merangsang tubuh anda untuk mensekresi HGH (Hormon Pertumbuhan Manusia), yang akan meningkatkan tinggi badan anda.







1. Vertical Hanging
Ini adalah gerakan latihan peregangan sederhana tetapi sangat efektif yang dapat anda lakukan di rumah Anda. Yang perlu Anda miliki adalah sebuah "bar" yang solid dan yang cukup kuat untuk menahan berat badan anda, berada setidaknya 2 meter di atas tanah sehingga jarak antara kaki Anda dan lantai paling tidak 10-15 cm.
Tahan lengan dengan lebar seukuran bahu dan mulai menggantung. Tahan selama anda bisa, dan ketika Anda mulai lelah, perlahan berayun bolak-balik dan mencoba untuk menyentuh tanah dengan kaki Anda. Ini akan melenturkan dan memanjangkan tulang punggung anda, dan akan menambahkan beberapa inci untuk tinggi badan anda. Pastikan bahwa anda melenturkan punggung saat peregangan, dan bukan hanya memutar pergelangan tangan Anda. Lakukan latihan 3 kali seminggu untuk hasil yang optimal.
Vertical Hanging


2. Cobra Stretch
Ini pada dasarnya adalah latihan Yoga dimaksudkan untuk meregangkan tulang belakang Anda dan membuatnya lentur dan fleksibel, sehingga tulang rawan antara tulang belakang anda tumbuh dan meningkatkan tinggi anda.

Berbaringlah di lantai menghadap ke bawah dengan telapak tangan di lantai bawah bahu Anda. Mulailah dengan melengkungkan tulang belakang anda keatas diikuti dengan dagu Anda. Lengkungkan sejauh mungkin. Lakukan 3-4 sesi, dengan setiap sesi berlangsung selama 5-30 detik.
Cobra Stretch



3. Pilates Roll Over
Ini adalah latihan yang sangat baik untuk meregangkan tulang belakang dan memperpanjang tubuh bagian atas anda. Selain untuk tulang punggung Anda, gerakan olahraga ini juga meregangkan dan memperpanjang tulang belakang di daerah leher anda.

Berbaring telentang dengan tangan disisi tubuh anda, telapak tangan mengarah ke bawah. Dengan kaki anda bersama-sama, perpanjang semuanya langsung ke arah langit-langit dan segera lengkungkan ke arah kepala anda sehingga kaki anda menyentuh lantai. Mungkin anda tidak bisa menyentuh lantai pada awalnya, tetapi semakin sering anda latihan dan mencoba maka anda akan bisa.
Semakin sering latihan peregangan ini anda lakukan, maka tulang belakang anda akan bertambah panjang.
Pilates Roll Over


4. Forward Spine Stretch

Duduk tegak di atas matras. Kaki Anda diperluas kira-kira selebar bahu, dan engkel kaki ditekuk.
Coba capai ujung kepala anda, tetapi biarkan bahu tetap rileks. Tarik napas dan perpanjang lengan ke arah depan Anda dan perlahan-lahan membungkuk ke depan dan mencoba untuk menyentuh ujung jari kaki anda. Jika anda bisa menyentuh ujung kaki anda, regangkan bahkan lebih ke depan sehingga tulang belakang anda di regangkan semaksimal mungkin.
Forward Spine Stretch


Lakukan 3-4 sesi dan tahan setiap sesi selama 10-15 detik.


5. Ankle Weights

Latihan ini dimaksudkan untuk meningkatkan panjang tubuh bagian bawah, dengan meregangkan "cartilate/tulang rawan" diantara lutut Anda. Peregangan secara rutin di daerah tersebut akan memanjangkan dan meningkatkan massa tulang rawan tersebut, yang pada akhirnya akan meningkatkan panjang tubuh bagian bawah anda

Duduk di kursi yang sedikit tinggi dan gunakan pemberat kaki untuk menambah bobot di daerah pergelangan kaki Anda. Mulailah dengan bobot kecil pada awalnya dan secara bertahap meningkat seiring anda semakin sering melakukan latihan ini. Biarkan kaki anda regang ke arah bawah seiring dengan beban yang di hasilkan oleh pemberat kaki tersebut.

Setelah selesai, lepaskan bobot tersebut dan rilekskan kaki anda dengan menendang kaki ke arah bawah dengan lembut 5-10 kali, dan kemudian tendang lebih keras dari sebelumnya 5-10 kali. Latihan dan gerakan ini akan melenturkan "cartilate/tulang rawan" di daerah lutut anda untuk memungkinkan tubuh bagian bawah anda bertambah panjang.
Lakukan latihan 3 kali seminggu untuk hasil yang optimal.

Ankle Weights


Demikian beberapa tips olahraga dan latihan terbaik yang bisa anda coba untuk meninggikan badan anda. Pastikan lakukan secara teratur dan rutin dan imbangi juga dengan nutrisi makanan yang bagus dan istirahat yang teratur. Semoga tipsnya bermanfaat.

Design Baru..

Assalamualaikum..


Ok ke tak design baru ni ? Kembali kepada pink ! Ohmy ! Memang pink saja kat otak ni. Terus-terang Effa cakap ni, semasa Effa mengedit blog ni, Effa banyak menggunakan kod sendiri. Kalau Effa blogwalking dan jumpa ada benda yang sama kat blog Effa, Effa tak teragak-agak untuk membuka page source beliau..

Tapi, pengeditan ni mengambil masa yang agak panjang. Maksudnya, masih dalam pemprosesan lah. Ada yang harus dibetulkan.. Tunggu je lah sampai siap 100%. 

K, terima kasih. Terus support Effa tau ! ^_^

Tutorial : Kotak Komen Comel (Newest)

Assalamualaikum :)

AMARAN !
Ini tutorial Effa. Effa yang mencipta kod untuk tutorial ini. Jadi, kepada sesiapa yang nak jadikan tutorial ini kepada tutorial korang, sila kreditkan kepada Effa. Effa guna ni untuk Simple Template, untuk template lain, Effa tak sure boleh ke tak.

The preview :
Klik untuk tumbesaran..

1. Sebelum melakukan apa-apa, makesure korang backup dulu template korang dulu.

2. Dashboard -> Template -> Edit HTML -> Tick Expand Widget Template

3. Tekan F3, search kod di bawah :

/* Comments
korang akan jumpa yang macam bawah ni :

 Klik untuk tumbesaran

Kad bawah kod /* Comments tu, korang akan jumpa anak-anak kod tu.. Gantikan anak-anak kod tu dengan kod di bawah (delete sampai kod sebelum /* Accents)

#comments h4 {margin: 1em 0;font-size: 94%;color: #000;}#comments h4 strong {font-size: 94%;color: #000;}#comments-block {margin: 1em 0 1.5em;line-height: 1.3em;}#comments-block dt {padding: 2px;background-color: #ffffff;border-bottom: #ffa0ba 3px solid;color: #000;font-weight:regular;font-size: 86%;}#comments-block dd {padding: 2px;background-color: #fcd3db;color: #fff;font-size: 95%;font-weight:bold;}#comments-block dd.comment-footer {padding: 2px;background-color: #fcd3db;color: #fff;font-size: 95%;font-weight:bold;}#comments-block dd p {padding: 2px;background-color: pink;color: #fff;font-weight:bold;font-size: 95%;}.deleted-comment {font-style:italic;color:gray;}.feed-links {clear: both;line-height: 2.5em;}#blog-pager-newer-link {float: $startSide;font-size: 93%; }#blog-pager-older-link {float: $endSide;font-size: 93%;}#blog-pager {   text-align: center; font-size: 87%;}
P/s : Kepada yang dah power koding ni, korang ada nampak kod warna #ffffff yang tidak dimerahkan kan? Sila jangan ubah.

4. Belum habis lagi. Sekarang tekan F3 dan cari kod :

#comments .avatar-image-container img {

5. Letak kod kat bawah ni, di bawah kod  #comments .avatar-image-container img {

border: 2px inset #ffb6db;

  Merah : Kod warna (Klik)

6. Preview, if tak ada error terus save.

Kalau nak testing, sila komen di entri ni :P

Mahu Tapi Takut

Assalamualaikum..

Malam yang sunyi, hanya Effa ja yang berbicara di dalam entri ni. Harap-harap semua blogger berhimpun di dalam blog ni untuk mendengar apa yang ingin diluahkan. Tolong Effa ! Nak pilih yang mana satu ni ? Kepala berpusing seperti roda memikirkan sesuatu. Tolong buatkan keputusan untuk Effa...


Seperti yang dinyatakan dekat tajuk, Mahu Tapi Takut. Seperti tajuk novel remaja pun ada. Karya seperti novel pun ada. *ehemmm* kerana Effa teringin menghasilkan karya sendiri. Tapi, tajuk kali ini bukan dikaitkan dengan novel ataupun novelis. Ia berkaitan dengan...


Daisypath Anniversary tickers
Ianya daisypath. Tengok ?! Tinggal beberapa minggu sahaja lagi, tibalah 1st Anniversary Blog Effa. Gembira tapi... Teringin rasanya Effa mengadakan Giveaway sempena 1st Anniversary Blog Effa tapi takut tiada orang yang menyertai. Kalau ada, 2 3 orang sahaja. Sedih :/ Jadi, di sini Effa ingin memulakan pencarian sponsor. Boleh PM di sini -> http://www.facebook.com/pageEffaNadia

Sekiranya tiada sesiapa yang tampil untuk menjadi sponsor, maka tiada sejarah di blog loveletter99 untuk mengadakan GA.. Sesiapa boleh tolong ?