HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Tutorial : Kotak Komen Comel (Newest)

Assalamualaikum :)

AMARAN !
Ini tutorial Effa. Effa yang mencipta kod untuk tutorial ini. Jadi, kepada sesiapa yang nak jadikan tutorial ini kepada tutorial korang, sila kreditkan kepada Effa. Effa guna ni untuk Simple Template, untuk template lain, Effa tak sure boleh ke tak.

The preview :
Klik untuk tumbesaran..

1. Sebelum melakukan apa-apa, makesure korang backup dulu template korang dulu.

2. Dashboard -> Template -> Edit HTML -> Tick Expand Widget Template

3. Tekan F3, search kod di bawah :

/* Comments
korang akan jumpa yang macam bawah ni :

 Klik untuk tumbesaran

Kad bawah kod /* Comments tu, korang akan jumpa anak-anak kod tu.. Gantikan anak-anak kod tu dengan kod di bawah (delete sampai kod sebelum /* Accents)

#comments h4 {margin: 1em 0;font-size: 94%;color: #000;}#comments h4 strong {font-size: 94%;color: #000;}#comments-block {margin: 1em 0 1.5em;line-height: 1.3em;}#comments-block dt {padding: 2px;background-color: #ffffff;border-bottom: #ffa0ba 3px solid;color: #000;font-weight:regular;font-size: 86%;}#comments-block dd {padding: 2px;background-color: #fcd3db;color: #fff;font-size: 95%;font-weight:bold;}#comments-block dd.comment-footer {padding: 2px;background-color: #fcd3db;color: #fff;font-size: 95%;font-weight:bold;}#comments-block dd p {padding: 2px;background-color: pink;color: #fff;font-weight:bold;font-size: 95%;}.deleted-comment {font-style:italic;color:gray;}.feed-links {clear: both;line-height: 2.5em;}#blog-pager-newer-link {float: $startSide;font-size: 93%; }#blog-pager-older-link {float: $endSide;font-size: 93%;}#blog-pager {   text-align: center; font-size: 87%;}
P/s : Kepada yang dah power koding ni, korang ada nampak kod warna #ffffff yang tidak dimerahkan kan? Sila jangan ubah.

4. Belum habis lagi. Sekarang tekan F3 dan cari kod :

#comments .avatar-image-container img {

5. Letak kod kat bawah ni, di bawah kod  #comments .avatar-image-container img {

border: 2px inset #ffb6db;

  Merah : Kod warna (Klik)

6. Preview, if tak ada error terus save.

Kalau nak testing, sila komen di entri ni :P

2 comments:

nida zin said...

nk try sat... :)

Sophia Hany said...

nak guna code tu..thansk..