HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Wordless Wednesday #10


The Angry Traveler's Guide to Obscene Gestures


Centerkan Header Anda

Assalamualaikum..

1. Dashboard -> Template -> Edit HTML

2. Tekan F3 dan cari kod :

u {
3. Copy kod di bawah ni dan gantikan kod tadi..

u { text-decoration: none;background: #ffa0ba;color: #ffa0ba;border-radius: 4px;padding: 3px;}

 ffa0ba : gantikan dengan kod warna anda. klik untuk mendapatkan kod warna


Credit to Miraa Hussin

April-May Giveaway By Nabila Medan

Assalamualaikum ^_^



Hai ! Hari ni nak join Giveaway yang dianjurkan oleh NabilaMedan. Sekadar mencuba nasib, mana tau rezeki jatuh kat tangan Effa. Sesiapa yang nak join, klik banner pink kat atas ni..

Syarat-syarat dah disempurnakan..
Iklan satu, dua & tiga :


Follower blog NabilaMedan (dah lama follow) , Impreza Awie #165 , Aina Mansor (dah lama follow) , Liyana Erythrina #1308.

Sedang request untuk join Group Impreza Awie (sila check nama budak requester untuk join group awak, saya yang bernama "Effa Nadia", pasti ada !)


Hadiah-hadiah menarik menanti anda ! Tunggu apa lagi ? Jom join ??

Cara Memujuk Lelaki Yang Merajuk




Mengapakah si dia merajuk?

Pada kebiasaannya, lelaki merajuk disebabkan berlakunya perselisihan faham di antara dia dengan pasangannya. Perselisihan faham ini menyebabkan si dia tidak berpuas hati dan dia mengambil keputusan untuk membawa diri (merajuk) dan mendiamkan diri dengan tidak membalas mesej atau mengangkat call.

Apabila perkara ini berlaku, pasangannya akan berasa bingung dan pelik kenapa si dia perlu merajuk? Masalah yang berlaku bukan suatu isu yang besar dan tidak perlu merajuk sampai sebegitu rupa. Dan pasangannya akan terus cuba menghubungi si dia dan bertanyakan pelbagai soalan bagi menyelami perasaannya. Ini menyebabkan si dia akan semakin mendiamkan diri dan pergi semakin jauh.


Jadi, bagaimanakah caranya untuk memujuk si dia?

cara yang dapat anda gunakan bagi memujuk lelaki yang merajuk. Mudah-mudahan apa yang kami kongsikan di sini dapat membantu anda dalam memulihkan keadaan dan dapat memujuk si dia yang sedang mendiamkan diri itu. 

1. Berikan si dia ruang untuk bersendirian

Apabila seseorang lelaki merajuk, dia sebenarnya memerlukan masa untuk menenangkan fikirannya. Dia perlukan masa untuk bersendirian bagi membolehkan dia memikirkan sedalam-dalamnya apakah yang telah berlaku. Apakah punca berlakunya masalah tersebut? Adakah dia berhak untuk merajuk? Apakah tindakan yang perlu dia lakukan bagi menyelesaikan masalah itu? Dan pelbagai lagi persoalan yang dia cuba fikirkan bagi mencari jawapannya.

2. Sentiasa memberikan si dia sokongan

Anda sebagai seorang pasangan yang memahami, berikan si dia sokongan yang diperlukan. Jika dia mendiamkan diri dengan menonton televisyen dan tidak mengendahkan anda, biarkan si dia berbuat apa yang dia inginkan. Ikutkan sahaja rancangan televisyen yang dia sedang tonton dan jangan sesekali mengubah siaran televisyen ke siaran kegemaran anda. Walaupun dari luaran kita nampak dia sedang menonton televisyen, tetapi di dalam akal fikirannya si dia sedang memikirkan masalah yang sedang berlaku.

3. Jangan bertanyakan tentang perasaannya

Ketika si dia sedang merajuk, jangan sesekali bertanyakan apa yang sedang berlaku, kenapa dia merajuk, apakah perasaannya, dan sebagainya. Elakkan diri anda daripada bertanyakan apa-apa kepadanya. Ini kerana, kehadiran anda akan mengganggu konsentrasinya untuk menyelesaikan masalah tersebut. Dan ini akan menyebabkan si dia akan semakin menjauhkan diri daripada anda kerana anda telah mengganggunya.

4. Buat sesuatu yang dapat mengembirakan hati anda

Ya, adalah lebih baik anda mengembirakan hati anda sendiri daripada anda memikirkan perasaan si dia. Pada ketika ini, si dia perlukan ruang untuk bersendirian. Jadi biarkan si dia bersendirian dan gunakan masa yang ada untuk menghiburkan diri anda. Membaca novel kegemaran anda, atau pun melakukan hobi kesukaan anda seperti memasak, menjahit ataupun shopping. Dengan cara ini, anda akan dapat mengelakkan diri daripada mengganggu si dia yang sedang cuba pulih daripada merajuk itu.

5. Terangkan perkara sebenar

Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.

6. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan

Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelihatan bijak dalam membuat keputusan.

7. Ucapkan kata-kata “manis”

Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi. Adalah amat kelakar bagi saya sehinggakan saya pun sedang tersengih pada ketika ini.

8. Nyanyikan lagu buatnya

Ha…tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak. belum cuba belum tahu kan... so cuba lah...pasti dia akan tersenyum dan ketawa Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya.

Cara Mengucapkan I Love You Dalam 100 Bahasa






A
Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumen

B
Bambara - M’bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te

C
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T’estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te

D
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou

E
English - I love you
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki’

F
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t’aime, Je t’adore

G
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S’agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo

H
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha wau ia oi
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikawa
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu’ umi unangwa’ta
Hungarian - Szeretlek

I
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i’ ngra leat
Italian - Ti amo

J
Japanese - Aishiteru

K
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo

L
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu

M
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik

N
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh’ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg

P
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo

R
Romanian - Te ubesk
Russian - Ya tebya liubliu

S
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (represents position of
fingers when signing ‘I Love You’)
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu’bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di

T
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum

U
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo

V

Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)

W
Welsh - ‘Rwy’n dy garu

Y
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Terima kasih :D [Credited]

6 Dosa Yang TIDAK DIAMPUNNKAN ALLAH Walaupun Bertaubat

Assalamualaikum..


1- Makan harta anak yatim secara haram.
( untuk menghapuskan dosa tersebut pemakan harta anak yatim mesti membayar kembali harta yang telah digunakan serta memohon maaf kepada anak yatim tersebut . Jika anak yatim tersebut memaafkan perbuatannya, barulah boleh bertaubat kepada Allah SWT. Seandainya anak yatim tersebut tidak memaafkan perbuatannya maka dosanya tidak terhapus).
 
 
2- Menuduh wanita solehah berzina.
( Orang yang menuduh wanita solehah hendaklah memohon maaf kepada wanita tersebut, jika wanita solehah tersebut memaafkan, maka terhapuslah dosa tersebut dan bolehlah penuduh bertaubat kepada Allah SWT. sekiranya wanita solehah tidak memaafkannya maka dosa tidak terhapus dan tidak boleh bertaubat kepada Allah SWT ).
 
 
3- Lari dari medan Jihad yang memperjuangkan kalimah Allah SWT.
( Mereka yang lari dari medan jihad adalah mereka yang dayus dan tidak layak memasuki Syurga, cuba kaji dalam sejarah Islam hukuman mereka yang lari dari medan Jihad sehingga Rasulullah SAW terpaksa menunggu Arahan Allah SWT untuk memaafkan kesalahan tersebut ).
 
 
4- Melakukan sihir.
( Mereka belajar sihir dan pengamal sihir adalah mereka yang Syirik kepada Allah SWT, memang tidak layak bertaubat kepada Allah SWT melainkan mengucap kembali kalimah Syahadah dan mesti menyerah kepada kerajaan Islam untuk melaksanakan hukuman yang sewajarnya ).
 
 
5- Bersyirik kepada Allah SWT atau menyamakan kedudukan Allah SWT dengan makhluk.
( Dosa syirik atau menyamakan Allah SWT dengan makhluk samada melalui niat,percakapan dan perbuatan yang disedari atau tidak disedari maka dosa ini tidak boleh bertaubat kecuali dengan mengucap kembali kedua Kalimah Syahadah dan pemerintah Islam mesti melaksanakan hukuman hudud barulah Allah SWT rela menerima kembali amal ibadat seseorang hamba yang telah menduakan Allah SWT atau menyamakan Allah SWT atau menyengutukan Allah SWT).
 
 
6- Membunuh Para Nabi yang diutuskan oleh Allah SWT.
( Mereka yang membunuh Para Nabi hendaklah dihukum bunuh dan terserah kepada Allah SWT untuk mengazab mereka. Rasulullah SAW pernah mengutuskan utusan untuk membuuh mereka yang menghina atau mengejek Allah SWT dan Rasulullah SAW semasa penubuhan Negara Islam Madinah).

Art Trade With Miyori Haesu

Assalamualaikum..

Tiba-tiba pulak nak art trade ni. Sedangkan Effa ni baru je pandai buat doodle. Doodle kat bawah ni untuk Miyori Haesu. Tolong jangan ambil melainkan dia !


Freebies Banner

-Own made-
Size : 130 x 133
























Happy Birthday ! Maaf Sebab Dapat Hadiah Yang Menyakitkan :')

Assalamualaikum :D


Happy birthday to you ! Happy birthday to you ! Happy birthday to Sis Erra Faziera ! Happy birthday to you :D Hari ni dah genap 20 tahun dah kakak kandung Effa.. May Allah Bless You :D

Haa ! Mesti ada yang kehairanan. Kehairanan sebab tajuk akhir tu kan ? ".......Hadiah Yang Menyakitkan" Bukan sengaja pun hadiah tu diberi. Hadiah tu diberi kerana memang takdir. Tapi hadiah tu dikongsi dengan Effa. Uhukhuk :'( Sakit tau !

Hadiah apa tu ? Nak tahu ? Tapi kalau nak tahu dengan syarat jangan ketawa tau ! Haha.. Ceritanya begini..
Hari ini Effa ada latihan gamelan di sekolah. Kak Erra hantar Effa. Belum sampai sekolah, tiba-tiba terlanggar kereta yang berhenti di tengah jalan. My sister lost control.

Effa pun ditimpa motosikal.. Uhh ! Berat ! Effa tunggu Kak Erra untuk mengangkat motosikal dia, tapi tak jugak. Then Effa jerit "Kak Erraaaaa!" baru dia perasan yang Effa ditimpa motosikal. Lepas Effa berdiri, sakit dada, sakit tangan kanan..Eh ? Kenapa tangan kanan macam tak bernyawa ? Effa urut tangan kanan akhirnya tangan kanan Effa "bernyawa" jugak.. Ahaha

Sakit dan tidak seronok. Ini adalah status Kak Erra dan Effa yang telah dipost di fb dalam dialek Sarawak. Faham-fahamlah sendiri :D








1st Anniversary Blog Effa Nadia !

Assalamualaikum..


Hurey ! Akhirnya genap setahun umur blog pink ni ! Happy birthday my blog..

Sepanjang Effa berblog ni kan, macam-macam ada. Ada yang itu, ada yang ini. Ada yang blogwalking dari negara jiran. Memang seronok berblogging ! Effa mula berblogging ni dari tahun 5, tapi asyik buat blog baru sebab tu lah beru tahun ni ada anniversary. Haha

Bercakap tentang anniversary ni kan, teringin rasanya nak mengadakan Giveaway. Tapi takut-takut tak ada yang join. So, sekarang Effa sedang berusaha. Kalau ada siapa2 yang nak sponsor, boleh PM di sini

http://www.facebook.com/pageEffaNadia

Harap-harap ada yang sudi sponsor lah sebagai hadiah untuk anniversary blog Effa ni. Kalau tak ada bermaksud tak ada Giveaway yang akan berlangsung :)

Alhamdulillah , Akhirnya Dapat Buat Doodle :D

Assalamualaikum.
 Best gak kan kalau boleh buat dodol doodle sendiri ? Tengok doodle bawah ni , ok tak ? macam ada yang tak OK je. Haha.


Abaikan muka tu.. haha

Abaikan muka tu =,=


Err , gambar-gambar real tu dah lama. Dulu memang selalu buad muka macam tu, sekarang tak. Dah insaf. Cam mane ? OK.. hehe ~