HOME OWNER TUTORIALS INFO & TIPS EXCHANGE CONTACT ME

Doodle Saya !

Hohoho this is my doodle, my artwork. Masih dalam perjalanan untuk membuat doodle yang lebih sempurna. Dalam perjalanan nak buat doodle yang sempurna ni, Effa tengah belajar macam mana nak buat vector. Hihihi xP



I'm Trying To Make Doodle Using Photoshop !

Assalamualaikum readers sekalian !
Hoho ! Harini Effa cuba wat doodle. Tapi doodle ni tak lah selawan doodle blog Cik Dil, Kak Munirah, Kak Safiena, Kak Dysha dan banyak lagi ! Memang agak serabut lah Effa buat. Rujukan dari Mr. Google paling banyak membantu. Rujukan dari youtube ada tapi tak tengok sebab line lembab -_- 




Tadaaaa ! Dapat gak Effa buat doodle guna Photoshop ni. Dulu Effa selalu buat guna Paintool Sai. Tapi Paintool Sai dah expired. Malas nak download & Effa ambil keputusan untuk cuba melukis doole menggunakan Photoshop.

Terharu sebab dah pandai lukis doodle guna Photoshop walaupun tak master sangat hihihik..

Nak Freebies ? Nanti Effa update... :D

" GIVEAWAY WELCOME TO MY BLOG" by AWLA MUKHLISAH BEAUTY SHOP






SYARAT-SYARAT WAJIB tetapi sangat SIMPLE :

1. - Warganegara Malaysia yang mempunyai alamat tetap di Malaysia.

2. - Mempunyai Blog sendiri


3. - Wajib Follow blog Awla (kalau dah follow tu teruskan follow Awla ya :)

4.     - Wajib LIKE Page " Awla Mukhlisah Beauty Shop "

5.     - Wajib Follow twitter Awla bagi yang ada Twitter : " https://twitter.com/AwlaMukhlisah "

6.     - Copy banner kat atas dan letakkan dalam entri.

7.     - Buat Entri bertajuk "GIVEAWAY  WELCOME TO MY BLOG BY AWLA MUKHLISAH BEAUTY SHOP "

8.     - Letakkan link entri segmen di ruangan komen di entri GIVEAWAY ini sahaja. 'pastikan WORD VERIFICATION takde ye'


ANTARA HADIAH LUMAYAN UNTUK PARA PEMENANG ! 

  yang paling HOT.. "


# Pemenang akan dipilih melalui perkhimatan RANDOM.ORG 

melalui Awla Mukhlisah Beauty Shop sendiri :)


P/S : Kalau nak dapatkan hadiah yang lumayan ini, kena rajin2 la share ya.
 In Sha Allah akan ada peluang nanti ! ;)
 All The Best ya ! :)



Regards Luv,
Awla Mukhlisah Beauty Shop :)

Photoshop Tutorial : Melukis Matahari



1. Buka Adobe Photoshop

2. Tekan File -> New

3. Adjust width dan height mengikut kesukaan korang. Contoh :



Nota : Yang dimerahkan adalah bahagian yang penting !

4. Dah adjust semua tu, tekan OK

5. Tekan Ellipse Tool



6. Pilih warna matahari



7. Tekan OK

8. Sekarang, lukis bulatan.


9. Tekan add a layer style

10. Tekan Inner Glow

11. Adjust Inner Glow seperti rajah di bawah atau mengikut citarasa korang


12. Tekan Outer Glow pula dan adjust mengikut gambar di bawah atau mengikut citarasa korang


13. Tekan OK

14. Crop gambar matahari


15. Save gambar

File -> Save as

Psst ! Pastikan di'save' dalam format PNG dan boleh save terus

Sekian...

Bravo! Giveaway by Ieyra Ghani



KLIK BANNER!


Assalamualaikum.

First off all, peserta mestilah mempunyai sifat jujur dalam diri! Jom ramai ramai meriahkan Bravo! Giveaway by Ieyra Ghani ini! Pelbagai hadiah yang menarik menanti para pemenang!

Promot habis-habisan untuk memenangi kategori top referral (6 pemenang ) yang bakal memenangi ;

Baju random x3
Lil' Basket Hamper x2
Blouse Zebra x1

Yang selebihnya akan ditentukan oleh pakcik random 100%

Semua peserta Wajib ikut syarat daripada penganjur dan {para sponsor} yang telah menaja {pelbagai jenis hadiah!}


ADAKAH ANDA PEMENANG YANG DICARI ? JOM SERTAINYA SEKARANG!

Cik Ara ? Awak Mana ?!

Assalamu'alaikum...

Actually, entri ni dituju khas untuk Cik Ara. Ramai jugak blogger yang bernama Cik Ara, tapi ini dituju khas untuk seorang je. Penat googling cari blogger dia, tapi tak jumpa2. Pastu Effa terjumpa gambar dia yang ada letak watermark link blog dia. Bukak je, tetibe keluar...

Blog has been removed

Sorry, the blog at cikara86.blogspot.com has been removed. This address is not available for new blogs.
Did you expect to see your blog here? See: 'I can't find my blog on the web, where is it?'

adada. Keputusan menghampakan. Kalau Cik Ara baca entri ni, sila PM Effa dengan segera. Maaf atas kesilapan yang telah berlaku.

Sekian...

Tutorial : Background Blog Part 2

Background kat bawah ni bukan Effa yang buat. Effa tolong cari kat google jer. Kalau nak ambil, komen okey :D

Macam mana nak ambil ?

Right click pada gambar -> Save image as -> Namakan background tu

New Header. Sekolah.


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Semoga keselamatan tetap kepadamu, teriring rahmat ALLAH dan berkah-Nya


JANGAN CURI !!!

Macam mana ? Okey ? Doodle comel tu Effa amek dari blog KME. Sekarang doodle dia dah meletup ! Lawa gila doodle dia. Tapi di antara kesemua doodle dia yang lawa-mawa tu, Effa pilih doodle atas ni sebab Effa masih study lagi.. 

Fyi, nanti blog ni akan bertukar wajah baru lagi ! Owner blog dah bosan tengok design ni. Ehehe. Mula-mula background blog dah bertukar, lepas tu header lepas ni mungkin..... erm... Entahlah. Otak stuck. Nak settlekan benda yang paling senang, then baru susah. Bersenang-senang dahulu, bersusah-susah kemudian. *opps !*

How about link blog ? Yeaa, of course bertukar juga. Jap, jangan gelabah dulu. Rilek ler, kitkat kan ade. Link blog maybe Effa akan bertukar jadi ; www.effanadia_pinkstory.blogspot.com . Teringin mempunyai link ada nama sendiri. Kui kui kui :3 Tapi pengeditan blog kali ini Effa tak tutup blog ni. Susah ! Followers mun lambat nak meningkat. Grr !

Amaran ! Jangan mengambil header di atas ! 
Masuk title kedua, iaitu SEKOLAH !

Hari ni dah masuk 6 Syawal 1434H, iaitu hari keenam raya. See ? Cepat betul masa berlalu :'( Mood nak raya sebulan sebab bulan syawal masih panjang. Tapiiii tak lama lagi sekolah. Memang homework belum siap lagi. Aloooo malas nak siapkan homework. 

Hari ini dah masuk bulan Ogos, tinggal beberapa bulan lagi sekolah. Effa bercadang nak buat giveaway. Wait ! Mungkin dalam bulan Disember sebab comfirm cuti bulan 11 & 12 ni cikgu beri kerja rumah buat karangan BM & BI. Sabar ya. Effa pun nervous jugak sebab tak pernah-pernah buat GA sebelum ni.

Sekian, terima kasih.




Segmen Saya Nak Menang Button Badge

Tekan banner untuk join!


STEP 1 >>> DESIGN PILIHAN
CODE : F003


STEP 2 >>> PERKATAAN UNTUK DITULIS ATAS BUTTON
EFFA NADIA



Holiday Giveaway by Nurin Aireen


Klik banner untuk Join

Top Referral pertama : Blouse berharga RM 59.00 
Top Referral kedua : Cash RM 30 
Top Referral ketiga : Cash RM 20 
Top Referral keempat : Topup RM 20 untuk semua rangkaian 
Hadiah selebihnya dipilih menggunakan random.org

Simple Giveaway By Ayza & Hidayah

KLIK BANNER!

Senarai Sponsor :

Senarai Hadiah :
  • Bookmark felt by Hidayah x1
  • Cover photo by Ayza
  • Edit full simple denim template blog x 1 by Nuranis Amar
  • Top Up RM 5 ( for maxis only ) x 1 Nuranis Amar
  • Poster diri sendiri by Haidah Hassan x 3 
  • Pashmina by Aina Hanani x 2
JOM JOIN SEKARANG! ^^v

Selamat Hari Raya Aidilfitri !

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Semoga keselamatan tetap kepadamu, teriring rahmat ALLAH dan berkah-Nya


Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada bloggerian sekalian ! Esok dah raya bukan puasa. Jangan bangun sahur esok, okey ? Esok memang tak boleh puasa/ganti puasa. Gambar atas ni ada kecacatan sikit pada ejaan tapi tak kesah asalkan esok rayo heh !

Kalau pergi ziarah rumah orang tu, jangan update kat Facebook/Twitter/Blog berapa ringgit korang dapat Ang-pow raya. Malu kalau orang baca.

Okeylah masa terlalu jeles kat Effa. Sebelum mengundur diri, singgahlah blog newbie ni kejap, blog adik Effa -> www.haziqhaikalmustapha.blogspot.com

Sekian, terima kasih
#SalamAidilfitri to 480 followers yang tersayang ;)

Contest Blogger Jejaka Jambu


Contest ini buat pertama kali dianjurkan oleh Mamat Jambu. Hadiah-hadiah untuk para pemenang pun gempak ! Syarat-syaratnya pun mudah.

1. Klik button di bawah (ada dua butang, tekan kedua-duanya sekali)

2. Like Fanpage di bawah :


3. Buat satu entri mengenai contest ini

Di akhir entri tersebut, sila letakkan ayat ini "Artikel ini ditaja oleh : Contest Blogger Jejaka Jambu."
Kemudian link ke entri INI

4. Letakkan banner LimeCreative's Blog di dalam blog anda selama contest ini berlangsung.
Kod banner : KLIK SINI




Artikel ini ditaja oleh : Contest Blogger Jejaka Jambu.

Mungkin Inikah Hadiah untuk Giveaway Akan Datang ?


Gambar diambil dari Pitstopcollection

Assalamualaikum ! Dekat sini ada benda sikit nak cakap, talk & say kat korang. Tajuk title kat atas tu macam pelik sikit tapi tak kesah lah asalkan ada entri hehehe :3 Gambar di atas menunjukkan jam tangan. Effa nak buat sesuatu kat jam tu. Don't understang ? Teruskan membaca..

Dan sebenarnya, Effa dah rancang dari awal yang selepas raya ni, Effa nak buat 1 Giveaway. Jam tangan atas ni yang akan jadi hadiah untuk top referral. Tapi itu kalau jadi, kalau  tak jadi, batallah. No Giveaway. Hehe. Selain daripada jam tangan, Effa akan tambah button badge ataupun handmade pillows. Topup RM10 & RM5 pun ada !

Kalau Effa mampu, Effa akan adakan Giveaway ni. Kalau tak mampu, Effa akan cari sponsor barangan pos / TopUp . Siapa sudi PM kat fanpage Effa . Kalau tak ada sesiapa yang sudi sponsor barangan lain, mungkin 1 hadiah je yang ditawarkan atau mungkin Giveaway dibatalkan. Tapi rasanya lagi lama kot sebab Effa memerlukan bantuan kakak. Tak tahu bila kakak akan tolong sebab kakak busy sikit.

Entri sampai di sini sahaja,
Sekian terima kasih...

Segment "Saya Nak Duit Raya!"


Klik banner untuk join :D

Tamat : 5 Ogos 13, jam 11:59 malam